Advertentie
Schermafbeelding 2015-11-30 om 17.26.51
STEUN JE BOEKHANDEL
Koop je boeken bij je lokale boekhandel.
Volg je favoriete boekhandel nu ook op Hebban.

Log in om je boekhandel te kiezen
5 5 4 11 3 6 2 2 1 1
Volkskrant:
NRC:
Knack:

Schemerdieren

25

Gelezen 26 Aan het lezen 1 Wil ik lezen 23 Favoriet 2 Recensies 19
Literatuur & Romans Artikelen 3 Lijsten 4   Topics 0   Leesclub

Niets is zo verraderlijk als de openheid van het Friese land. Zo luidt de eerste zin van de roman over Pier Sikkema. Zijn leven is overzichtelijk: hij heeft een huis met een tuin, een mooie vrouw, een sterke dochter en hij werkt als conciërge op een middelbare school. Maar wanneer zijn dochter besluit uit huis te gaan, raakt het leven van Pier in één klap uit balans. Waarom laat ze ineens niets meer van zich horen? Hoe moet het verder met haar moeder, die het glimlachen toch al niet gemakkelijk af ging? Op school, waar hij probeert extra steun te bieden aan de kinderen die op sociaal vlak minder gemakkelijk meekomen, lijkt zijn invloed steeds geringer. Piers pogingen om van de kinderen gelukkige en geslaagde volwassenen te maken, worden niet bepaald gewaardeerd door de adjunct-directeur. En dan wordt hij beschuldigd van seksueel misbruik. Piers ideeën over goed en kwaad beginnen door elkaar te lopen en zijn enige vluchtroute is naar Friesland, naar de boerderij waar hij opgroeide. Onvermijdelijk komt hij in het vertrouwde landschap oog in oog te staan met het onkruid uit het verleden. Durft hij de confrontatie aan? Schemerdieren is een prachtig geschreven debuutroman over de strijd tussen ratio en gevoel en het vervullen van een rol: als vader, als deel van een gemeenschap, als mens.

Nowelle Barnhoorn (1986) groeide op in het Friese dorp Hurdegaryp en volgde de opleiding journalistiek in Zwolle. Inmiddels woont ze in Amsterdam, waar ze werkzaam is als freelanceredacteur en journalist. Schemerdieren is haar debuutroman.

+


Genre
Literatuur & Romans
Literaire roman, novelle
Aantal pagina’s
256
Uitgeverij
Prometheus
Eerste editie
30 maart 2016
Laatste editie
14 april 2016
ISBN
9789044629460 , 9789044629477
Boekinformatie wijzigen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners


Recensies (19)

Keuze van de redactie

Het verleden ligt niet achter ons, maar voor ons

door: Anna Husson 2 reacties

‘De schrijfster in haar zelf gekozen isolement’, zo noemde Jan van het televisieprogramma Jan rijdt rond debutante Nowelle Barnhoorn (1986) toen hij in november vorig jaar voor haar deur stond om over haar roman Schemerdieren te praten. In die periode legde de schrijfster de laatste hand aan haar...

Meer recensies

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Reacties op: Schemerdieren

Wil je kort reageren op dit boek of een vraag stellen aan andere lezers, plaats dan een reactie. Recensies schrijf je onder Schrijf een recensie.

Gesponsorde boeken