Terreur in naam van God

0

Met gevaar voor eigen leven reisde Harvard-hoogleraar en terrorisme-expert Jessica Stern vier jaar lang de wereld rond en interviewde belangrijke christelijke, islamitische en joodse religieuze leiders en fanatici, die voor terroristische aanslagen niet terugdeinzen. Waarom doen religieuze extremisten wat hun geloof hun verbiedt? Wat zijn de wortels van religieus terrorisme?

De slechtste reden voor de oorlog tegen Irak was terrorismebestrijding. Oorlog genereert juist terroristen, aldus Jessica Stern. Wat het wezen van religieus terrorisme en de psychologie van de terrorist is, weet Stern als geen ander. Zij vond het antwoord op haar lange zoektocht: van vluchtelingenkampen in Libanon, een gevangenis in Amman, de joodse ondergrondse in Israël tot de Hamas in Palestina, de Taliban in Pakistan en een trailerpark in Texas. Jessica Stern maakt glashelder duidelijk hoe religieuze organisaties door opportunistische leiders worden opgebouwd. Hoe deze organisaties functioneren en gefinancierd worden. Hoe de aanhangers worden omgevormd tot in te zetten (zelfmoord)personeel. De volgelingen beschouwen zichzelf als martelaren. Waarom? Om een betere wereld te maken. Armoede, vervreemding, wanhoop, vernedering en de wens een eenvoudig leven te leiden in een gecompliceerde wereld zijn de dwingende factoren voor de gewelddadige aanslagen. Hun God, de ultieme autoriteit, rechtvaardigt hun daden.
Verschenen in
Genre
Geschiedenis & Politiek
Laatste editie
20 oktober 2004
Uitgeverij
Unieboek | Het Spectrum
ISBN
9789071206276
Advertentie

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic