Waar mijn hart gewoonlijk klopte

11

Lijsten 1
Begin jaren negentig verscheen Het lied van de loopgraven, Sebastian Faulks' indrukwekkende roman over de Eerste Wereldoorlog. Waar mijn hart ooit klopte is Faulks' grote roman over die andere allesverwoestende oorlog: de Tweede Wereldoorlog.
Op een klein eiland voor de Franse Rivièra overdenkt Robert Hendricks, een Engelse arts, de triomfen en verschrikkingen van de twintigste eeuw, die hij ten volle heeft meegemaakt. Hendricks logeert bij Alexander Pereira, een man die niet lang meer te leven heeft, maar die meer over hem lijkt te weten dan Robert zelf.
Waar mijn hart ooit klopte is het ontroerende verhaal van een hartstochtelijke maar schijnbaar onmogelijke liefde, tegen de achtergrond van het Italië van de Tweede Wereldoorlog tot aan de idealistische nadagen van de jaren zestig. Sebastian Faulks weet de willekeur van de geschiedenis feilloos te vatten en trekt ons mee in de waanzin aan het oorlogsfront.
Met stilistische lenigheid belicht Faulks de eeuw die we inmiddels dan wel achter ons hebben gelaten, maar die we misschien nooit helemaal zullen begrijpen. Dat maakt Waar mijn hart ooit klopte Faulks' opmerkelijkste boek tot nu toe.

Sebastian Faulks (Newbury, 1953) studeerde geschiedenis aan de universiteit van Cambridge. Hij is vooral bekend van zijn romans Het lied van de loopgraven (1993) en Een week in december (2009). Vaak terugkerende thema's in zijn romans zijn conflict en liefde, beschreven tegen de achtergrond van de moderne geschiedenis.

'Een meesterwerk. Een geweldige roman die gonst met ideeën, intelligente terzijdes, zonlicht, gelach en momenten van bijna ondraaglijke tragedie.' The Sunday Telegraph

'Dit is een ambitieus, veeleisend en diep melancholisch boek, waarin het culturele verhaal van een complexe eeuw, verstoken van God en zekerheden, gecombineerd wordt met een serieus onderzoek naar de kwetsbaarheid van de menselijke geest en een ouderwets - in de beste zin van het woord - verhaal over liefde en oorlog.' The Guardian

'Van begin tot eind een genot... Waar mijn hart ooit klopte is een zeldzaam boek: een pageturner die ook een intellectuele en emotionele lading heeft.' Sunday Express
Verschenen in
Genre
Literatuur & Romans
Aantal pagina’s
360
Laatste editie
16 februari 2016
Uitgeverij
Prometheus
ISBN
9789044630169 , 9789044630176
Advertentie

Lezersrecensies (2)

Best wel een worsteling

door: Lieneplien 1 like
'Het lied van de loopgraven' vond ik heel erg mooi, daarom verwachtte ik ook veel van dit boek van Faulks. Helaas zaten er voor mij lange stukken in die mij niet konden boeien en of die me niet grepen. Ik heb best wel een beetje moeten worstelen om door het boek heen te komen.

Mooi

door: Stef Smulders 1 like
Mooi geschreven verhaal, filosofisch en ook iets te afstandelijk. Ben wel benieuwd naar ander werk van dez schrijver.

Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Favoriet van


Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic