Waar we niet zijn

Waar we niet zijn

0
Gelezen 0 Aan het lezen 0 Wil ik lezen 0 Favoriet 0 Recensies 0
  Topics 0

Hoe voelt het om in de huid van een ander te kruipen?

Lina Issa vertrekt als student naar Nederland om een kunstopleiding te volgen. Als ze naar huis wil om haar familie te bezoeken in Libanon kan dat niet: haar aanvraag voor een verlenging van haar studentenvisum wordt niet gehonoreerd. Dat betekent dat ze, mocht ze Nederland uitgaan, niet meer terug kan keren om haar opleiding af te ronden. In afwachting van een herziening plaatst Issa een advertentie waarin ze vraagt of iemand haar plek in wil nemen, zodat die haar dierbaren kan bezoeken. Ze stelt de vraag: kun je voelen wat ik voel als je mijn plaats inneemt?

Ze vindt een stand-in, en het experiment dat volgt vormt het vertrekpunt voor haar rijke en ambitieuze boek. Waar we niet zijn gaat over alle plaatsen, mensen en geschiedenissen die we met ons meedragen. Het is een poging een cartografie te schetsen van het innerlijke landschap. Tegelijk verkent ze hoe poreus en vloeibaar dat landschap is. Ze herneemt haar reconstructie telkens, bewegend tussen haar eigen lichaam, dat van een ander en haar familieleden.

Lina Issa reflecteert over kwesties als (culturele) identiteit, fysiek geheugen, en persoonlijke herinnering versus die van het collectief. Een poëtisch, intiem en tegelijk universeel boek over wat ons definieert als mens: de plek waar we niet zijn.
Genre
Literaire non-fictie
Uitgeverij
Uitgeverij Van Oorschot
Laatste editie
09 september 2019
ISBN
9789028292017
+
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker
Advertentie