Zo zag de waarheid er op donderdag uit

2

Artikelen 2 Lijsten 1

Direct nadat Duitsland de Eerste Wereldoorlog verloren had en keizer Willem II naar Nederland was gevlucht, ontstond er in het land een machtsvacuüm. Daarin voerden maatschappelijke en politieke krachten maandenlang een gewelddadige strijd om de heerschappij, van communisten, sociaaldemocraten, monarchisten, militaristische groeperingen tot antidemocraten. Het leek wel een burgeroorlog – naar schatting zo’n drieduizend mensen kwamen erbij om het leven. Vooral in Berlijn en München ging het er hard aan toe – en in deze laatste stad zat Victor Klemperer, die zich toen al als levenstaak had gesteld ‘te observeren, vast te leggen en te bestuderen’. Zijn ooggetuigenverslag van wat er in de heersende chaos gebeurde is van een ongekende kracht. Zo zag de waarheid er op donderdag uit is zijn verslag van de Duitse revolutie – aangevuld met twintig jaar later geschreven verpeinzingen, waarin hij (met de kennis over de Weimarrepubliek en het naziregime) de ontwikkelingen van die paar turbulente maanden in een breder perspectief heeft geplaatst. Dit is geschiedschrijving in het oog van de orkaan, op de huid van de tijd.

Verschenen in
Genre
Literaire non-fictie
Aantal pagina’s
272
Laatste editie
05 maart 2016
Uitgeverij
Atlas Contact
ISBN
9789045030944 , 9789045030951


Artikelen over Zo zag de waarheid er op donderdag uit

Hebban Sterrenparade (12)
10 april 2016 1 like
Hebban Sterrenparade (8)
13 maart 2016 1 like
  Meer artikelen
Bestel dit ebook vanaf  €6,99 bijAdvertentie

Hebban recensie

Een schimmige Duitse periode wordt iets inzichtelijker

door Tim van den Brink op 30-06-2016

München; deze zuidelijk gelegen stad is in 1919 het (bijna) strijdtoneel van een soort burgeroorlog. Duitsland likt haar wonden, een jaar na de Eerste Wereldoorlog. Het is onrustig. Verschillende politieke groeperingen gaan vervolgens een harde strijd aan. Te midden van alle onrusten observeert de journalist Viktor Klemperer wat zijn land ondergaat. Hij moet als Joodse schrijver aangevoeld hebben...


Schrijf een recensie

Registreren Inloggen met Facebook

Topics


Start een topic voor discussies met andere lezers, vragen over boeken of het delen van leuke trivia over boeken of auteurs.

Start een nieuw topic