Advertentie

Hebban Newsroom

29
september 2020
om 16:06

Booktalk #24: Shortlist Boekenbon Literatuurprijs, Gouden Griffel voor Bette Westera en Letterenfonds Vertaalprijs voor Ran HaCohen

De redactie van Hebban maakt regelmatig een rondje langs de velden. In Booktalk verzamelen we de meest opvallende berichten en artikelen uit de media. Wil je geen nieuws missen? Zet dan nu direct de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan voor een van onze nieuwsbrieven.

Shortlist Boekenbon Literatuurprijs 2020 bekend

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. De Boekenbon Literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers uit Nederland en Vlaanderen. De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. Uit de eerder bekend gemaakte longlist is nu een shortlist van 5 titels samengesteld:


Op donderdag 12 november wordt de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2020 bekend gemaakt.

Gouden Griffel voor scheidingsdichtbundel van Bette Westera

De kinderdichtbundel Uit elkaar van Bette Westera is de winnaar van de Gouden Griffel 2020, voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt in het JeugdjournaalUit elkaar, een bundeling van 44 gedichten over het falen van de liefde, is „uniek, treffend en alomvattend”, aldus de jury. Dichteres Westera (1958) is daarmee voor de tweede keer winnaar van de toonaangevendste Nederlandse kinderboekenprijs. In 2015 kreeg Westera de Griffel ook voor haar dichtbundel Doodgewoon. Eerder dit jaar won Uit elkaar ook de Woutertje Pieterse Prijs – een onderscheiding die Westera deelde met de illustrator van het boek, Sylvia Weve.

Weve was ook kanshebber voor het Gouden Penseel, voor het best geïllustreerde kinderboek, maar die prijs ging dit jaar naar Yvonne Jagtenberg, voor het prentenboek Hup Herman!. Opvallend genoeg was Jagtenberg (1967) vorig jaar ook al de winnaar van het Penseel; in de halve eeuw dat de illustratorenprijs wordt uitgereikt gebeurde dat éénmaal eerder, toen Annemarie van Haeringen in 1999 en 2000 won.

Ran HaCohen ontvangt Letterenfonds Vertaalprijs 2020

De Letterenfonds Vertaalprijs 2020 gaat naar Ran HaCohen. Aan de prijs is een bedrag van € 15.000 verbonden. Het fonds bekroont hiermee HaCohens excellente vertalingen van zowel klassieke als contemporaine fictie in het Hebreeuws. En zijn belangrijke rol als bemiddelaar voor de Nederlandse literatuur in Israël. Zo kwam er dankzij hem een Hebreeuwse editie van Max Havelaar van Multatuli.

Met de Letterenfonds Vertaalprijzen bekroont het fonds literair vertalers die zich zowel onderscheiden door de hoge kwaliteit van hun vertaaloeuvre als door hun inzet als ambassadeur voor een bepaald taalgebied, genre of het literair vertalen in het algemeen. De prijs gaat in de even jaren naar een literair vertaler uit het Nederlands en in de oneven naar een literair vertaler in het Nederlands.

Reageren op een van de berichten in deze Booktalk? Doe dat onder dit artikel.Bron: Hebban.nl

Over de auteur

Hebban Crew

1994 volgers
3 boeken
3 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Booktalk #24: Shortlist Boekenbon Literatuurprijs, Gouden Griffel voor Bette Westera en Letterenfonds Vertaalprijs voor Ran HaCohen

Gerelateerd