En garde is een verrassend en boeiend historische roman

A van Steeg 29 december 2025
En garde is een historische roman die het boeiende verhaal vertelt over Chevalier D'Éon die altijd al een buitenbeentje is geweest. In zijn leven heeft hij altijd te dealen gehad met zijn voorkomen. Want is hij een vrouw of is zij een man. Een vraag die vele mensen destijds bezig hield. Maar hoe wist D'Éon zich staande houden in deze dagelijkse strijd?

Chevalier D'Éon is een waardige schermer en ook nog eens een man met persoonlijkheid. Door zijn voorkomen vinden veel mensen wat van hem, maar hij staat zijn mannetje en weet zich op te werken door voor de koning te mogen werken. Chevalier werkt als spion en voert zijn werk naar wens uit. Maar als blijkt dat anders dan anders is, wordt zijn leven er niet makkelijk op. De mensen geloven steeds meer dat hij een vrouw is en dat dient Chevalier maar te bewijzen dat het zo niet zo is. In deel 2 zien we het leven van Chevalier als vrouw en dat is een plek waar hij zich fijn en veilig voelt. Zijn naam wordt Genevieve en hij bloeit op tussen de vrouwen van stand en de geuren van het rozenwater en het betuttelen van de schoonheid van vrouw- zijn. Maar is dit het echte leven die hij apprecieert of is dit ook maar een dekmantel om zich transvrouw te voelen en zijn?

En garde was een boek die voor mij een verrassing was. Ik twijfelde of het boek wat was, maar het onderwerp sprak me teveel aan om het boek niet te lezen. Maar wat is dit een prachtige verhaal geworden. De reden waarom Damen het boek is gaan schrijven vind ik boeiend want het is eigenlijk een toevalligheid dat ze achter deze geschiedenis kwam. Wat moet het moeilijk zijn geweest om in die tijd je anders te voelen met alles wat daar bij komt kijken. Mensen die over je oordelen, rechters die over jouw situaties bepalen en je niet veilig kunt voelen. Ik vond allebei de delen die Damen heeft geschreven helder en duidelijk. Je voelt continu mee en je voelt het verleden.

Damen heeft met een vlotte moderne schrijfstijl een boeiend historische roman geschreven. Ik kon de lijn goed volgen ondanks dat het best wel een verhaal is waar ik mijn aandacht bij moest houden. Ik was echt aangenaam verrast en ben blij dat ik het boek mocht lezen. Ik kende haar werk nog niet ondanks dat dit haar tweede boek is geworden die ze uitbracht. 4 welverdiende sterren voor En garde.

Meer recensies van A van Steeg