Prachtig debuut die menigeen zal raken (4.5*)
Geschenk van de zee is het debuutroman van Julia Kelly en neemt de lezer mee Schotland ten tijde van 1900 waar men zich aan het voorbereiden is voor een koude winter. Maar dan spoelt er een jongetje aan en dit veranderd veel voor het dorp en herinneringen komen weer boven. Wat speelt zich af in dit kleine vissersdorpje?
Dorothy is een vrouw die jaren geleden alleen naar het dorp kwam om als onderwijzeres aan de slag te gaan. Een vrouw die in een totaal andere wereld terecht kwam en echt haar draai moest vinden. Maar gelukkig heeft ze veel steun aan een aantal inwoners van het dorp waar ze al die tijd op heeft kunnen bouwen. Als er een jongen aanspoelt, krijgt ze de kans hem op te vangen. Ze besluit het met beide handen aan te pakken, maar wat een vergelijking toont deze jongen met haar verdwenen zoon jaren geleden, met ongeveer dezelfde leeftijd als haar zoon destijds had. Hoe kan ze deze jongen nu helpen als er zoveel herinneringen aan die periode naar boven komen? Kan ze het verdriet en verlies van haar zoon nu een plekje geven nu ze een tweede kans lijkt te hebben met deze aangespoelde jongen?
Toen ik begon te lezen aan Geschenk van de zee was ik eerst helemaal niet zo enthousiast. Ik kwam er niet lekker in, miste verbanden en wilde het bijna opgeven. Maar ergens zat er zoveel nieuwsgierigheid in mij dat ik besloot het boek een aantal dagen aan de kant te leggen. Nou wat was dit een verstandige keuze zeg! Toen ik boek opnieuw oppakte las ik een paar hoofdstukken opnieuw en opeens kreeg het boek mij in mijn greep en was ik niet meer weg te slaan van het verhaal. Wat een prachtig debuut is dit geworden en wat een boek vol liefde en moed!
Geschenk van de zee is een langzame roman met zoveel inhoud en liefde dat je wel geraakt moet worden door het verhaal. Het is een boek die laat zien wat het verleden met het heden kan doen en wat een kleine gemeenschap in hun gemeengoed toch kan veroorzaken. Hoe verder ik in het verhaal kwam, hoe meer ik werd geraakt door hoe de mensen met elkaar omgingen en elkaar zagen, maar ook de naastenliefde van zo’n klein dorp.
Julia Kelly mag trots zijn op haar debuut. Het is een prachtige roman geworden die vanuit verschillende personages worden geschreven waardoor je als lezer steeds meer het beeld krijgt wat er nu precies allemaal aan de hand is. Ik geef het boek geen 5 sterren omdat ik niet direct werd gegrepen door het verhaal. Ik had het bijna aan de kant willen leggen, maar wat ben ik blij dat ik Geschenk van de zee heb gelezen. 4.5 sterren.