Sterke start van de Kirseberg- serie (4.5*)
Vrijstaat is het eerste deel in de Kirseberg reeks en ook nog eens een lekker dikke Scandinavische thriller van iets meer dan 500 bladzijden. Is de samenwerking tussen Sundström en Mikkelsen er een om naar uit te blijven kijken?
Wanneer de Malmöse Rebecca Rönn dood wordt gevonden nadat ze een aantal dagen is vermist, staat de politie voor een raadsel. Hoe kan het dat ze hier is gevonden en wie wilde haar dood hebben? Zet daarnaast een berichtje die ze heeft gestuurd naar Sven die als journalist is bij ochtendkrant Dagbladet die vraagtekens oplevert en je hebt de ingrediënten voor een speurtocht die veel verder blijkt te gaan dan de politie ooit had kunnen vermoeden. Want dat het een wirwar van onderzoek wordt, dat staat boven kijf, maar als ze verbanden beginnen te leggen waarbij de dader heel ver gaat om alles te verbloemen, komt er een mooi eind aan de moord op Rebecca. Maar wie had dit ooit kunnen verwachten? Ondertussen helpt een oude bekende van Sven hem met het onderzoek. Anne heeft het niet makkelijk. Haar gezin staat verder van haar af dan ze ooit had kunnen denken na een scheiding en nu woont ze in een bouwval waar geen uitzicht lijkt te zijn voorlopig. Haar carrière als buitenlandcorrespondent staat in schil contrast met haar werk nu in Malmö. Maar ze merkt dat Sven en zij een goed team samen zijn. Maar wat als ze dicht bij de waarheid komen met hun onderzoek?
In de maand van de Scandinavische thriller is het natuurlijk een feestje om Vrijstaat te mogen lezen. Het is het begin van een nieuwe reeks en ik weet nu al dat ik reikhalzend uitkijk naar het volgende deel. Van begin tot eind wordt je als lezer in het verhaal getrokken en de beeldende schrijfstijl met oog voor detail, maakt dat ik me onderdeel voelde van het geheel. Ik waande me in het koude Scandinavië en had lange tijd niet door hoe de vork in de steel zat. Perfect om zo meegenomen te worden in zo’n thriller. Net als alle Scandinavische thrillers is dit geen keiharde thriller, maar juist een met detail en betrokkenheid. Hierdoor lazen de iets meer dan 500 bladzijden razendsnel weg.
Ik ben enthousiast over de samenwerking tussen deze auteurs. Ze weten samen een krachtig verhaal te schrijven en als ze dit weten vast te houden, dan blijft dit een geweldige reeks. Ik kijk uit naar het tweede deel en geef voor nu Vrijstaat 4.5 sterren.