Wat een intens verhaal die je zal raken (4.5*)

A van Steeg 16 januari 2026
Mijn Benjamin is het debuut en persoonlijke verhaal van Celeste Engwerda en haar vriend Hampus. Samen hebben ze al een prachtige dochter als ze weer zwanger mogen worden. Maar wat als deze zwangerschap anders loopt en ze al vroegtijdig hun zoontje moeten loslaten?

Mijn Benjamin verteld het persoonlijke verhaal van Celeste en Hampus. Na een prachtige dochter Elizabeth, mogen ze een tweede zwangerschap verwelkomen. Al vanaf het begin heeft deze een ander verloop en elke keer heeft ze ook het gevoel dat er iets niet klopt. Als veel te vroeg de vliezen breken, krijgen ze te horen dat ze hun kindje waarschijnlijk zullen verliezen. Vele ziekenhuisbezoeken en echo’s maken duidelijk dat Benjamin het niet makkelijk heeft, maar een keiharde vechter is. Elke keer voelt Celeste hem bewegen, maar ook verliest ze steeds vruchtwater. Als blijkt dat de bevalling eerder zal gaan verlopen, nog voor de 24 weken, slaat de aarde onder hun voeten weg. Ze willen Benjamin een waardig afscheid geven en als ze uiteindelijk moet bevallen is die dag hard. Want Benjamin blijkt een harde vechter te zijn, maar mag toch maar 22 weken worden. Hoe ga je om met deze rollercoaster?

Celeste is zelf arts maar dan in de ouderenzorg, maar weet genoeg om te weten dat deze zwangerschap wel eens heel anders kan aflopen. Gelukkig krijgt ze aflatende steun van haar Zweedse vriend en vanuit hun familie en vrienden. Met een vlotte pen en veel emotie en liefde schrijft ze Mijn Benjamin. Ze weet elke vorm van emoties zo goed onder woorden te brengen. Ook hun liefde voor het hardrennen en de liefde voor hun dochter is zo mooi beschreven. Ik ben zelf moeder van 2 volwassen dochters, maar wat herbeleefde ik mijn periode van zwanger zijn, terwijl beide zwangerschappen goed verliepen. Elke keer dacht ik weer; hoe zou ik hier mee zijn omgegaan?

Complimenten aan Celeste hoe ze hun persoonlijke verhaal heeft geschreven. Het zal voor de lezer moeilijk zijn om het droog te houden, maar het is wel de realiteit voor meer zwangere stellen. Ik denk dat dit boek ook voor hulpverleners een interessant boek kan zijn omdat ze nu lezen wat het kan doen met de stellen.

Ik werd gevraagd door Celeste of ik haar debuut mocht lezen. Ik heb het niet droog kunnen houden en heb het boek met zoveel emotie en respect gelezen dat ik gewoon een hoge beoordeling moet uitdelen. 4.5 sterren voor Mijn Benjamin. Jullie zoon en trots die nooit vergeten mag worden.

Meer recensies van A van Steeg