Mooi debuutroman die makkelijk wegleest

A van Steeg A van Steeg
9 mrt 2026

Stilzwijgend is het debuutroman van Bieny Bolt en is deels gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis. Het boek kent maar 142 bladzijden maar laat wel een krachtig familieverhaal zien. waarom was ik enthousiast over dit korte verhaal?

In Stilzwijgend neemt Bolt de lezer mee in het leven van haar oma en vier oudtantes, allen geboren tussen 1900 en 1910. Middels flarden over de 5 jonge dames Bien, Willie, Wiene, Anje en Luk leren we de familie beter kennen. Want het leven was destijds niet vanzelfsprekend als vrouw en wat als de dames ook nog eens heel verschillend zijn qua karakters? Dit maakt dat Stilzwijgend een heel enerverend verhaal is om te lezen.

Waar het Gronings landschap op de achtergrond meandert, werden er keuzes gemaakt die soms te verklaren waren, andere werden een geheim of bracht met zich verdriet mee. Stilzwijgend leefde men hun leven maar niet altijd vol van geluk. Dit alles schrijft Bolt met een mooie en deels poëtische zinnen. Hierdoor voel je met de dames mee, maar ook met de keuzes die gemaakt werden, soms bewust en soms bijna verplicht omdat het nu eenmaal zo hoort.

Voor mij was Stilzwijgend een mooi verhaal om te lezen. Ik las er een dagje over en dit maakte dat ik echt in het verhaal kon inleven. Door middel van het verhaal krijgt de lezer een klein inkijkje in het leven destijds. Een andere tijdsbestek waar we ons nu nog maar weinig van kunnen voorstellen. Daarom zijn boeken over het verleden soms een verrijking om te lezen. Voor mij geldt dit zeker voor Stilzwijgend. Ik geef het daarom ook 4 sterren omdat het als debuut zeker een sterke start is.

Meer recensies van A van Steeg