Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wat als je je een wegwerpkind voelt?

A van Steeg 16 mei 2024
Wegwerpkind is het waargebeurde verhaal van Rowena Verstraeten en vertelt haar verhaal over haar leven binnen de pleegzorg en alles daaromheen. Weet ze de lezer te raken met haar verhaal en zal het bij hulpverleners een trigger kunnen zijn om de zorg anders aan te pakken?

In Wegwerpkind lezen we het verhaal van Marleen, alias Rowena die samen met haar vrouw Ruby een gelukkig leven samen met hun dochtertje. Ruby weet dat Marleen geen fijne jeugd heeft gekend, maar tot detail is het nooit gekomen, tot Marleen op haar werk wordt getriggerd door een filmpje waardoor haar herinneringen sterker worden. Na gesprekken waarbij Ruby Marleen alle ruimte geeft, besluit Marleen haar haar dagboeken te laten lezen. Vanaf dat moment leest Ruby bijna elk vrij moment de dagboeken door en wat voelt ze veel emotie! Ook Marleen heeft het lastig omdat ze nu met haar billen bloot komt te liggen voor de buitenwereld. Snap Ruby haar? Hoe kan ze haar verleden ooit een plekje geven in haar leven? En hoe zit het met haar relatie met haar pleegmoeder?

Rowena heeft met Wegwerpkind een duidelijk beeld gegeven wat kindermishandeling doet met het kind. Wat een pijn en vernedering heeft ze moeten ondergaan, maar wat knap dat ze haar werk heeft gevonden in de jeugdhulpverlening. Als ervaringsdeskundige weet ze nu professionals te helpen om beter om te gaan met kinderen die in hetzelfde schuitje zitten als Marleen destijds deed. Wat een emotie brengt Wegwerpkind los. Het is onbeschrijfelijk hoe wreed de opvoeding van Marleen was, en het is pijnlijk om te weten dat het nog dagelijks voor te veel kinderen dagelijkse kost is.

Jacobine van de Velde heeft het verhaal van Rowena opgetekend en ze heeft dit heel mooi gedaan. Ze weet de juiste zinnen te vormen waardoor de emotie tot in de vezel doordringt. Toch had ik op het eind iets meer verwacht over de verwerking van Marleen, waardoor ik het verhaal geen 5 volle sterren geef. Ik denk dat de ervaringsdeskundigen hier nog meer van had kunnen leren en ook naar de buitenwereld toe. Maar een ding is zeker wat een sterke relatie hebben Marleen en Ruby en wat hebben ze een prachtige dochter.

Na het lezen van Wegwerpkind kan ik alleen maar hopen dat de jeugdzorg nog meer aandacht mag krijgen. Helaas wordt er zoveel bezuinigd dat de zorg echt onder hoge druk staat, zo zonde want er zijn genoeg kinderen die veel baat hebben bij de juiste zorg om in de toekomst hun eigen leven te leven. 4 sterren voor dit prachtige persoonlijke verhaal.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van A van Steeg

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?