Advertentie

Al enige tijd, uit zicht op de stapel Nog Te Lezen, nu toevallig tegengekomen en bedacht dat dit een uitgelezen mooi boek is om een keer ontspannen te lezen in de tuin of iets dergelijks. Kan zo mee in de vakantiekoffer. Het intro belooft geen hoogdravende literaire tekst of ingewikkelde thrillerplots. Focus hoeft niet persé 100 % te zijn. Relaxed lezen dus, puur ter vermaak.

De wereld wordt bedreigd en dat moet voorkomen worden door het archeologisch, militaire team van Jack West jr.. We lezen hoe en waarom deze groep ontstaan is en maken kennis met de 9 leden (7 ex-militairen en 2 burgers) en een bijzondere lid, de slechtvalk – Horus. Zij gaan op pad om alle 7 delen van de gouden driehoek te vinden, die een geheim ritueel bevat. Ooit stond de driehoek op de top van de piramide van Cheops en beteugelde een enorme ramp - de gevolgen van de Tartarus-rotatie. Dit kan in verkeerde handen rampen ontketenen en een wereldheerschappij laten ontstaan. Zaak dus voor het team van West om dit te voorkomen. Hun tegenstanders zijn wel uit op macht: een ingewijde groep van een Europese coalitie, zeer goed geoutilleerde Special Forces uit Amerika en een onzichtbare vijand. Hun identieke doel, de wereldheerschappij veroveren door dit ritueel uit te voeren.
Maar dan moeten alle delen wel eerst gevonden worden; de vinder moet eerst de Callimachus-tekst kunnen ontcijferen. Het team van West heeft hiervoor het meisje Lily aan boord.

Voor de lezer een interessante reis langs antieke geschiedenis, monumenten en oude geschriften. De zoektocht voert ons naar de 7 wereldwonderen waar de 7 elementen, bijna onvindbaar, verborgen zijn. En dat opsporen gaat natuurlijk nooit makkelijk. Direct bij de eerste missie in Oost Sudan wordt gedurende tientallen bladzijden meteen de toon gezet. Het eerste deel moet worden veroverd en dit gebeurt in het tempo van een achtbaan met angstaanjagende gebeurtenissen. Verborgen toegangen, gevaar door vernuftige vallen, onderaardse doorgangen, dodelijke dieren, verraderlijk water, vuur, vallend gesteente, stromen van modder, lava en meer van dergelijke bedreigingen. En natuurlijk de krachtmeting tussen de strijdende partijen. Dit is de opmaat voor de rest van het boek. Qua acties bij alle missies is het een voortrazende trein, met een veelvoud aan vijandigheden en valstrikken, die doordendert tot een beetje voorspelbaar, maar toch enigszins verrassend einde.

Het boek is neergezet als thriller, maar actie en avontuur is wat je krijgt. Acties á la Indiana Jones, wapengekletter en ontsnappingen als van James Bond en historische raadsels en oude teksten zoals we gewend zijn van Dan Brown. Aardig geïllustreerd met situatietekeningen om zoektochten te visualiseren.
Soms wat langdradig. Alle missies met al die dreigende momenten en schermutselingen zouden het in een actiefilm beter doen dan in het boek; al die uitgebreide beschrijvingen hierover maakt het verhaal wat traag, stroperig. Maar, het geheel deed mij wel even denken aan superspannende avonturenboeken uit mijn jeugd.

Reacties op: Rollercoaster

37
Het geheim van Cheops - Matthew Reilly
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners