Advertentie

Als liefhebber van de Leidse trilogie keek ik uiteraard uit naar de nieuwe Jeroen Windmeijer. Ik was benieuwd of hij net zo meeslepend kon schrijven in een setting die wat verder van hem, en ook mij, afstaat. Moeiteloos neemt Jeroen je mee door de straten en heuvels van Bolivia met een verhaal dat staat als een huis.

De offers begint met het verhaal van Abraham, die de opdracht krijgt van God zijn zoon Isaak te offeren als geloofstest. Maar Abraham weigert en in plaats van zijn zoon offert hij een berggeit. Maar waar is Isaak gebleven als Abraham de offerberg afkomt?

Wat is geloof en wat bijgeloof? Nieuwe godsdiensten raken verweven met oude, heidense, tradities. Oude tradities die langzaam overgenomen worden door een nieuw geloof zodat de eigen identiteit verdwijnt en het enige juiste geloof overblijft, in de ogen van de heerser dan. Hoe blijf je trouw aan je eigen normen en waarden en hoe pas je jezelf aan naar de gewoontes van een andere cultuur? Thema’s die je tijdens het lezen een ongemakkelijk gevoel van herkenning geven.

Luc is in Bolivia voor onderzoek en raakt betrokken bij een moordzaak. Het lichaam van een kind wordt gevonden, het derde jonge slachtoffer in korte tijd. Luc worstelt om geaccepteerd te worden in een samenleving die maar moeilijk buitenstaanders toelaat. Wantrouwen, vooroordelen en angst zorgen voor een moeizame relatie. Wanneer liefde in het spel komt, zowel voor een vrouw als voor een land, raakt Luc soms verblind voor wat dichtbij hem staat.

De offers is wederom een pareltje van Jeroen Windmeijer. Het verhaal komt wat traag op gang maar als je eenmaal het verhaal bent ingezogen wil je ook niet meer stoppen. Met een fijne balans tussen een spannend verhaal, religie, geschiedenis, liefde en respect voor Bolivia en zijn inwoners, persoonlijke ervaringen tijdens zijn eigen tijd in Bolivia, een vleugje humor (de letterlijke vertalingen van spreekwoorden zorgden regelmatig voor een gniffel) en hedendaagse thema’s als Westerse omgang met de natuur, weet Jeroen Windmeijer een sterk en boeiend verhaal neer te zetten.

(Deze recensie verscheen eerder op www.thrillersandmore.com)

Reacties op: Jeroen Windmeijer doet het weer

73
De offers - Jeroen Windmeijer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 20,99
E-book prijsvergelijker