vlot geschreven whodunit

Alexander Roessen 21 oktober 2019 Auteur
We maken kennis met Teus Vliessen, die bij beveiligingsbedrijf SECU werkt, en Babs Verbeek, zijn vriendin die bij hetzelfde bedrijf werkt. Teus komt na zes weken thuis van een wandeltocht over het Pieterpad en vindt een krant op de mat met daarin een rouwadvertentie dat vertelt dat Almina Saffira de Wit, zijn tante en tweelingzus van zijn moeder, is overleden in zijn afwezigheid. Uit de rouwadvertentie blijkt ook dat zijn oom, drs. Elias Luzac le Pineau, twee weken daarvoor is overleden, de dag nadat Teus vertrok voor zijn wandeling over het Pieterpad. In de advertentie staan ook de namen van de katten, met een datum van overlijden: de dag voordat zijn oom overleed.

De Veluwse verdwijning vertelt de speurtocht van Teus naar de ware toedracht van het overlijden van zijn oom, tante en hun katten dat in mysterie is gehuld, zodat Teus een familietraditie kan nakomen. Waarom is er geen contact met hem opgenomen? Hoe kan het dat zijn oom en tante allebei in zo’n kort tijdsbestek zijn overleden? En waar zijn ze begraven of gecremeerd? Het lijkt wel of ze in het niets zijn opgelost. Een vlot geschreven whodunit volgt.

De hoofdstukken worden duidelijk gemarkeerd door een datum en een steekwoord of zin dat als samenvatting van het hoofdstuk dient. De schrijfstijl is erg prettig en versterkt de drang om verder te lezen. De Veluwse verdwijning is niet noodzakelijkerwijs een erg spannend verhaal maar wel een erg fijn verhaal om te lezen. Je wilt gewoon weten wat er aan de hand is en hoe het verhaal afloopt.

De weg die Teus bewandelt naar de uiteindelijke climax boet voor mij naar het einde toe iets aan geloofwaardigheid in en onderweg lijk je te weten waar het naartoe gaat om toch alsnog met een twist te eindigen.

(deze recensie verscheen eerder bij www.thrillersandmore.com)

Meer recensies van Alexander Roessen