Verdienstelijk debuut

Anke Verbraak Anke Verbraak
25 mrt 2021

Daniëlle Voswinkel is een achtendertigjarige violiste en is op zoek naar een serieuze relatie, maar dat wil niet erg lukken. Wat ze vooral wil, is een kind. Via een datingsite ontmoet ze Ruben Zadelhof, een weduwnaar die in België woont op het domein dat hij van zijn ouders heeft geërfd. Al gauw beginnen ze te daten en Daniëlle trekt ook vrij snel bij hem in, ervan overtuigd dat ze samen met Ruben het gezinsleven kan krijgen waar ze zo naar op zoek is. Wanneer ze zwanger wordt, is ze daar uiteraard heel blij mee, maar tegelijkertijd begint ze vraagtekens te zetten bij de vreemde kanten van Ruben, die haar langzaam probeert weg te houden van het leven buiten het domein. De vraagtekens komen helemaal wanneer zowel de zussen van Ruben als ook haar buurvrouw iets laten doorschemeren over zijn huwelijk met Els.

Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven: vanuit het ik-perspectief van Daniëlle en vanuit de derde persoon Ruben. Dat leest prettig en maakt ook direct duidelijk van wiens kant het verhaal belicht wordt. Gaandeweg ontdek je ook als lezer dat Ruben zich vreemd gedraagt en niet helemaal spoort. Van mij had het punt iets eerder bereikt mogen worden dat Daniëlle echt doorkrijgt dat zijn gedrag niet klopt en had daar de spanning op gefocust kunnen worden: lukt het haar te ontsnappen aan zijn greep?

Er zitten wat oneffenheidjes in het verhaal, die mij afleidden. Zo vind ik het vreemd, dat wanneer voor de eerste keer het wietpijpje in het verhaal voorkomt, Daniëlle daarop reageert alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Terwijl het daarna toch een behoorlijk grote rol in het geheel krijgt. Ook zitten er wat open eindjes in, zoals de graffiti dat zij als Hollanders niet gewenst zijn in België. Dat heeft verder geen enkele rol in het verhaal, dus had ook weggelaten kunnen worden. Ruben wordt omschreven als iemand die erg met zijn gezondheid bezig is, maar doet ineens moeilijk over een kaasbroodje dat door zijn neefje wordt opgeëist.

Alles overziend vind ik het een verdienstelijk debuut en geef ik het 3 sterren.

Meer recensies van Anke Verbraak