Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Volgens vast recept

Ann Busquart 28 december 2021 Hebban Recensent

Hoewel inspecteur Charlie Lager eigenlijk in Stockholm woont en werkt, komt ze telkens weer in haar geboorteplaats Gullspång terecht. Ook nu moet ze weer een vermissingszaak oplossen en ook nu weer kan die niet losgekoppeld worden van haar verleden. Wil auteur Lina Bengtsdotter te gretig vasthouden aan haar concept?

De man die een vreemde was is het derde deel in de reeks rond Charlie Lager. Bianca Cornelissen verzorgde dit keer de vertaling. Dit deel is afzonderlijk van de vorige delen te lezen, maar door de vele verwijzingen naar het verleden van Charlie wordt de lezer toch getriggerd ook de vorige boeken te lezen. Misschien mis je zelfs sommige lagen als je dat nog niet deed. Typisch voor De vrouw die terug moest en De kinderen die het bos in gingen, was de mooie balans tussen de vermissingszaak die zich aandiende en de verwevenheid van Charlies verleden met het verhaal. Hierdoor werd Charlie Lager een personage van wie haar verleden onlosmakelijk met haar huidige daden verweven was. In De man die een vreemde was wilde de auteur op hetzelfde elan verdergaan en dat is haar niet helemaal gelukt. De manier waarop haar moeilijke jeugd een rol speelt, is nog geloofwaardig. De manier waarop het dorpje Gullspång weer in beeld komt, is een beetje gekunsteld.

Om de focus niet alleen op de vermissingszaak te leggen, maar ook Charlies struggles aan bod te laten komen, laat Bengtsdotter haar wakker worden met een black-out. Hoewel die sporadisch nog eens in het verhaal genoemd wordt, blijft hij niet genoeg hangen of is hij niet belangrijk genoeg om echt spanning aan het verhaal en het personage toe te voegen. Het evenwicht tussen de uitwerking van de hoofdpersonages en de rest van het verhaal loopt een beetje spaak.

Gelukkig is de vermissingszaak wel goed opgebouwd. De verdwijning van de negen maanden oude Beatrice lijkt een onoplosbaar raadsel. Al snel komen enkele verdachten in beeld, maar bewijzen zijn moeilijk te vinden. Charlie voelt aan alles dat niemand het achterste van zijn tong laat zien, zelfs de ouders niet. Dat maakt het voor haar frustrerend en voor de lezer intrigerend.

Een tweede verhaallijn maakt het allemaal nog een beetje mysterieuzer. Wie is Sara, het meisje dat in de jeugdinstelling Rödminnet samen met haar vriendin Lo oude brieven van vorige bewoonsters leest? Wat is haar aandeel in het verhaal en hoe zullen die twee lijnen met elkaar vervlochten worden? Hoe verder Sara’s verhaal en dat van Lo vorderen, hoe vreselijker ze worden. Ook hier komt het thema van een getroubleerde jeugd weer gruwelijk mooi in beeld.

Dat de auteur het verhaal van Rödminnet niet alleen nodig heeft om ongelukkige jongeren op te voeren, maakt veel goed. De uiteindelijke samenloop van de twee verhaallijnen zorgt voor een sterke plot en een originele ontknoping.

Razendspannend is De man die een vreemde was niet en wie na deel twee benieuwd was hoe het Charlie verder zou vergaan, zal waarschijnlijk op zijn honger blijven zitten. Het is wel een goed geconstrueerd misdaadverhaal dat je alleen omwille van het mysterie toch snel wil uitlezen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?