Een waardige afsluiter van de trilogie
Voor de leesclub van de boekenreizigers mochten we ook het derde deel van de trilogie van Andrej Verhoeks lezen ‘Het geschreven woord’.
De geloofsbrief in handenkrijgen. Terug in handen krijgen. Dat is eht enige wat Susan wil. Samen met priester Cato en Bartilo doen ze er alles aan om dit ook te doen slagen. De orde van de Tempeliers werkt daartoe samen met het Vaticaan om het Broederschap van het Brandend Kruis buiten spel te zetten. Maar daar komt de kat op de koord: ook Claudia Bianchi heeft zich aangesloten bij de Broederschap. Maar zij heeft heeft maar één enkel doel voor ogen: wraak nemen op Bartilo, omdat die haar zoon vermoordde
In dit afsluitende derde deel moeten Susan, Cato en Bartilo weer een heel aantal hindernissen zien te nemen, en niet van de minste. De Broederschap is een nietsontziende club fanatici die echt nergens voor terugdeinzen, en dat zullen Susan,Cato en Bartilo geweten hebben. De zoektocht naar de verloren brieven gaar onvermoeibaar verder, en de meeste protagonisten uit deel 1 en 2 maken ook nu weer hun opwachting. Een makkelijke queeste wordt het zeker niet want de plaatselijke bevolking laat zich ook niet onbetuigd en de Broederschap is een groep harde en gehaarde personages.
Het verhaal leest erg vlot en de kleine uitschuivers en slordigheidjes hier en daar bedekken we met de mantel der liefde. Het is een gevecht tussen de goeie en de slechte…die om de beurt de overhand lijken te hebben. De auteur heeft een vlotte stijl die hier en daar een beetje correctie zou kunnen verdragen, maar de prachtige beschrijvingen van de architecturale pareltjes in het Vaticaan en in Umbrië maken veel goed. Er zit schwung in het verhaal, de gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. Dat op zich was fijn om te lezen, maar de personages missen soms wel wat diepgang. Er zat misschien materiaal in voor meer dan drie delen, die dan op een rustiger, breder tempo hadden kunnen worden uitgewerkt, maar dat is uiteraard een keuze en de vrijheid van de auteur.
In ieder geval, hou je van geschiedenis, van puzzels, van geheimen? Dan zal dit boek je zeker bevallen. Het is een goed idee om de drie delen na mekaar te lezen, dan zit je meer in de ‘flow’.