Krachtige, overdonderende afsluiter van een geweldig vierluik.

Voor de leesclub van De Boekeneizigers mochten we ‘Verwrongen leugens’ van Marja Boomstra lezen. Een feest! Dit is de afsluiter van een wervelend vierluik. Je blijft lezen en wie het nog niet las is een geluksvogel, want die kan gewoon doorlezen, terwijl wij telkens op het volgende deel moesten wachten. Wat op zich natuurlijk ook wel fijn was. Net als kinderen in spanning op de komst van Sint of de kerstman wachten. En dat het de moeite waard was!
Verwrongen leugens is het vierde en laatste deel van een reeks rond Chaja.
In dit deel moet Chaja bepalen of ze de erfenis van Boudewijn nu gaat aanvaarden of niet. Erfenis? Leuk toch? Mmmm ja, normaal gezien is dat iets waar een mens dankbaar voor kan zijn, maar in de handen van een topauteur als Marja Boomstra komt er dan een verhaal tevoorschijn waar er toch echt wel dingen gebeuren waardoor Chaja terecht gaat twijfelen. Wel doen? Of toch niet? Of euh… toch maar? Wil ze het écht? Of niet? Grrrr…wat is het nu?
De personages in dit vierluik zijn échte mensen, ook al zou je sommigen onder hen liever niet ontmoeten, of loop je er gauw van weg wanneer je ze ontmoet.
Aanvaardt ze de erfenis nou of niet? En waarom (niet)?
Je blijft gewoon doorlezen, de karakters zijn schitterend uitgewerkt. Chaja heeft al heel veel voor de kiezen gekregen en bij een auteur die het metier niet zo in de vingers heeft als Marja zou je dan al gauw denken ‘jahaaaa, nou weet ik het al wel’, maar deze auteur slaagt er schijnbaar moeiteloos in alles waarachtig te maken. Veel thema’s als liefde, jaloezie, haat, wraak, komen aan bod en telkens op zo’n manier dat het toch weer aannemelijk lijkt. Dat vond ik nog de krachtigste prestatie van de auteur.
Een spannend verhaal maar met veel diepgang.
Dus, ben je nog aan het peinzen over je sint- of kerstlijstje? Dit vierluik moét er gewoon op als je van een strak gecomponeerd, spannend verhaal houdt waarbij, net als in een goed muziekstuk, af en toe verrassende elementen optreden die je weer even van je à propos brengen en waarbij je denkt ‘ o, dat had ik niet zien aankomen’. Dat Marja Boomstra een van onze betere auteurs is, wisten we al veel langer, doet ze haar naam en faam weer alle eer aan!

Meer recensies van anne-marie margrete dewachter franke