Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Prachtig verhaal!

AnneHut 18 september 2023
Dochter van het moeras is een verhaal gebaseerd op het verhaal ‘The Marsh King's Daughter’ van Hans Christiaan Anderson. Wat ik erg leuk vond is dat in dit boek stukjes van het originele verhaal werden verteld. Op die manier kon je de gelijkenis erg goed terugzien. Wat ik ook erg prettig aan dit verhaal vond is dat het zich voor het grootste gedeelte afspeelt in het verleden, maar dat er niet met 2 verschillende tijdlijnen wordt gewerkt. De verhalen uit het verleden worden verteld als herinneringen van Helena in het heden. Hierdoor kon ook makkelijker geswitcht worden tussen belangrijke momenten. Ik ben nooit echt gek op verhalen met verschillende tijdlijnen, maar dit was een mooie tussenweg.

Het verhaal gaat over Helena, die haar hele leven al in het moeras woont. Totaal afgezonderd van de bewoonde wereld leert haar vader haar jagen en overleven terwijl haar moeder voor het huishouden zorgt. We komen er al snel achter hoe complex de gezinssituatie is en na mate de jaren verstrijken begint dit steeds meer invloed op Helena te hebben. Tot het punt in het heden waar we zien hoe dit alles zich heeft uitgepakt.

In het boek lezen we hoe Helena al die jaren met haar gezin in de wildernis heeft overleefd. Van eten verzamelen tot herten schieten, we zien hoe Helena van kleins af aan steeds meer over de wereld om haar heen leert. Hierdoor zie je ook hoe complex de familie dynamiek werkelijk is. In eerste instantie lijkt het overduidelijk te zijn wie er fout is en wie niet, maar hoe verder je in het verhaal komt hoe onduidelijker deze lijn wordt. En we zien steeds meer de verschillende eigenschappen van haar ouders in Helena terug, zowel de goede als slechte.

Het boek heeft een ontzettend fijne schrijfstijl en verliep totaal niet zoals ik had verwacht. Ik zou graag meer van Karen Dionne lezen! Dit boek geef ik in elk geval 5/5 sterren!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van AnneHut

Gesponsord

De nieuwe, betoverende roman van Cristina Caboni! In Het honingpad vindt Alice zichzelf tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis.

De Hebban Debuutprijs 2023 is gewonnen door Forugh Karimi met haar debuutroman De moeders van Mahipar. Een wrang, maar vooral heel liefdevol verhaal over de band tussen moeder en zoon.

Als allereerste Hebban Boek van de Maand is de weergaloze roman Alles wat had kunnen zijn van de Nigeriaanse schrijfster Ayọ̀bámi Adébáyọ̀ gekozen door het Hebban Panel. Laat dit boek je uitdagen.