Een oorlogsverhaal met een snuifje romantiek

An An
11 mrt 2020

Izzy woont samen met haar moeder op een boerderij in Tsjechoslowakije. Haar vader en haar oudste broer hebben zich aangesloten bij de partizanen. Izzy moet dus samen met haar moeder de boerderij draaiende houden. Een groep Britse krijgsgevangenen komen op de boerderij helpen onder toezicht van een wachter. Eén van die krijgsgevangenen is Bill. Algauw zijn Izzy en Bill stapelverliefd op elkaar en dromen ze van een toekomst samen. Wanneer ze dreigen uit elkaar gerukt te worden, besluiten ze te trouwen en samen te vluchten. Izzy vermomt zichzelf als man om minder op te vallen tijdens deze vlucht, maar toch worden ze al snel opgepakt.

Zo komen ze onder andere terecht in het krijgsgevangenkamp Lamdorf. Daar wordt ze de soldaat Cousins die door een shellshock niet meer praat. Ze worden aan vele ontberingen bloodgesteld, waarbij het ook onzeker is of ze het gaan overleven.

Dit verhaal van Maggie Brookes is gebaseerd op waargebeurde feiten en wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Izzy en van Bill. Het is in duidelijke delen onderverdeeld. Ik vond de eerste delen niet zo denderend vlot lezen. De laatste delen word je beter in het verhaal meegenomen. Het decor en de gebeurtenissen van het verhaal komen wel binnen, maar toch raakte de schrijfster me minder dan verwacht.

Meer recensies van An