Superheld in bijberoep

An An
15 mrt 2022

Ik heb het boek “Superhelden sterven niet” mogen lezen in de Hebban leesclub. Dit boek draait om een jongen Yossarian die zwakbegaafd is. Hij is een twintiger waarvan je meteen gaat houden, hij is ontwapenend eerlijk, naïef en een beetje grappig. Maar uiteindelijk is hij ook sterk, dapper en heeft hij een super groot hart. Hij is echt een Superheld.

Hij mag vandaag van zijn vake voor het eerst alleen naar het shoppingcentrum om een kadootje te kopen en net dan dringt er een schutter het shoppingcentrum binnen. Daar waar de “normale” mensen zich snel verstoppen tijdens de gijzeling na de schietpartij, gedraagt Yossarian zich echt als een Superheld. Maar de situatie blijkt uiteindelijk niet zo eenvoudig als 1 schutter en 1 schuldige. Onderzoeksrechter Liesbeth Karcher lijkt vastbesloten om Yossarian te willen 0 beschuldigen van een moord.

Het verhaal wordt verteld in korte hoofdstukken wat dit verhaal een super leuke vaart geeft. Het wordt ook heel dynamisch door de vele dialogen. Het verhaal springt qua tijdsperspectief (tijdens de aanslag en een paar dagen later), maar wordt ook verteld vanuit het perspectief van verschillende personages die in het verhaal voorkomen. Alles bij elkaar krijg je dan een spannend verhaal die je meesleurt.

De schrijver heeft de andere klanten in het shoppingcentrum niet zo diep uitgewerkt, maar laat de lezer ook nog wat ruimte om daar het verhaal aan te vullen. Ze spelen uiteindelijk maar een kleine rol in het verhaal. Er komen heel wat maatschappelijke thema’s aan bod.

Dit boek is spannend zonder een echte thriller te zijn, maar het is een heerlijk boek! Ik heb genoten!

Meer recensies van An