Anneke van Ieperen Hebban Team

Patrice Lawrence werd geboren in Sussex binnen een Trinidees-Italiaanse familie. Orangeboy is haar YA-debuut en speelt zich af in dezelfde straten als waar ze zelf opgroeide. Veel Britse zwarte jongeren zien zich geconfronteerd met bendes en het geweld dat daarmee gepaard gaat. De auteur wilde laten zien hoe moeilijk het kan zijn om hieraan te ontsnappen, maar tegelijkertijd ook de hoop uitspreken dat dit niet onmogelijk is. Het boek is vertaald door Robbin Wesselink en dat was door de gebruikte straattaal vast niet overal even gemakkelijk.  

De 16-jarige Marlon Sunday woont met zijn moeder in Hackney, Londen. Zijn oudere broer Andre leidde jarenlang een gangsterleven totdat hij bij een auto-ongeluk ernstig gewond raakte. Marlon heeft zijn moeder moeten beloven nooit het voorbeeld te zullen volgen van Andre. Voor de intelligente, gevoelige en hardwerkende Marlon lijkt dit geen enkel probleem te zijn. Totdat hij, tegen elke verwachting in, een afspraakje heeft met de mooie blonde Sonya. De date verandert in een nachtmerrie en eindigt voor Marlon op het politiebureau. Vanaf dat moment lijkt het bijna onmogelijk geworden om zijn belofte aan zijn moeder nog langer na te komen.  

'Het probleem is dat die boosheid steeds wordt doorgegeven. De een doet dit, de volgende doet dat, dus moet er weer iemand met iemand gaan vechten. De een heeft een mes, de ander koopt een vuurwapen. Wat moeten we doen? Elkaar neersteken en neerschieten totdat er niemand meer over is?'  

Orangeboy heeft een sterke opening en aan de hand van verteller Marlon wordt de lezer meegenomen in de achtbaan waarin zijn leven van het ene op het andere moment verandert. Marlon denkt dat hij niet cool genoeg, niet slim genoeg en niet street boy genoeg is om op te vallen. Na het avontuur op de kermis echter krijgt hij berichtjes waarin hij aangesproken wordt als Orangeboy en wordt hij het doelwit van pesterijen. Volgens het urban woordenboek is orange boy een belediging voor iemand die zich hypocriet gedraagt waardoor Marlon beseft dat niet alle vragen rond het ongeluk van zijn broer afdoende zijn beantwoord. Zich aansluiten bij een van de bendes kan wel eens de enige manier zijn om de bedreiging van alles wat hem dierbaar is af te wenden.   

Ondanks de snelle en spannende opening raakt het verhaal al snel in kalm vaarwater. In zijn zoektocht naar antwoorden raakt Marlon verstrengeld in het voormalige gangsterbestaan van zijn broer. Hij is een rustige en lieve jongen die houdt van Motown muziek, zijn moeder en zijn beste vriendin Tish. Door zijn naïviteit raakt hij in de problemen waarna hij de ene na de andere verkeerde beslissing neemt. Toch is hij heel slim, waardoor sommige van zijn acties vreemd overkomen. Hij staat er duidelijk niet alleen voor, toch vraagt hij niemand om hulp. Zelfs niet wanneer hij eindelijk tot de conclusie komt dat hij de problemen echt niet zelf kan oplossen. Toch leef je als lezer met hem mee wanneer hij echt in gevaar is en vergeef je hem al zijn stupide gedrag. Want ondanks foute beslissingen en onbegrijpelijke acties is Marlon als hoofdpersoon hartverwarmend.  

In een aantrekkelijk verhaal heeft Patrice Lawrence de gevaren van staatbendes uitgewerkt: de drugs, het geweld, de vooroordelen en vooral de bijna onmogelijk te doorbreken vicieuze cirkel van wraak. Orangeboy is een boek bedoeld voor de liefhebber, maar zij zullen dan ook zeker niet teleurgesteld zijn.        

Reacties op: Drugs, geweld en de vicieuze cirkel van wraak

13
Orangeboy - Patrice Lawrence
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners