Ontroerend en onmacht

AnneSwart 26 oktober 2025
Van Uitgeverij Keytree het krachtige fictiedebuut:
"Ik weet het nog" mogen ontvangen. De auteur is Annette Koens-Custers. Het boek gaat over vergeten, herinneren, heden, verleden, zoeken en vinden.
En dit verklaart de titel:
"Ik weet het nog".
De cover is zacht gekleurd. Je ziet een foto met een man, baby en moeder.
De schrijfstijl is goed. Het leest goed door, maar het maakt grote indruk op je.

Het gaat boek gaat over Huize Zonzicht waar mensen met dementie wonen. Er wonen op een woongroep ongeveer vijf mensen. Iedereen met een eigen achtergrond en eigen ervaringen over jeugd en het verleden. Dat is in een woongroep niet altijd makkelijk voor de bewoners en het personeel.
Als Marie haar man is overleden gaat ze op 76-jarige leeftijd naar Huize Zonzicht. Marie is de hoofdpersoon in dit boek.
Marie is vaak onrustig en is op zoek naar haar man Anton. Ze kan niet stil zitten. Marie is altijd in beweging. Marie is opgegroeid op een boerderij. Ze hield niet van de geur, ammoniak, van de dieren. Marie heeft de opleiding ziekenverzorgende gedaan tijdens haar huwelijk. Dat was toen heel bijzonder, je stopte als je gehuwd was, je was huisvrouw. Maar Marie niet, ze slaagde cumlaude voor de opleiding.
Op een gegeven moment wilt Marie niet meer douchen. Marie denkt aan vroeger elke zaterdag in de teil. Haar dochter Tineke komt regelmatig op bezoek. Ewout haar broer komt zeer weinig op bezoek.
Op een filmmiddag voor bewoners is er een film van Elvis Presley. Marie wordt van de muziek rustiger.
Op een moment krijgt Marie longontsteking en overlijdt enige dagen later in het bijzijn van haar dochter en zoon.

Dit boek zal voor veel lezers heel herkenbaar zijn. Want bijna iedereen kent wel een persoon met dementie. Voor mij is het heel herkenbaar, want ik heb als gastvrouw gewerkt op zo'n woongroep. Je ziet de onmacht bij de bewoners. Je ziet ook de onmacht van het personeel. Het roepen van de bewoners. Door tijdgebrek kunnen ze niet zoveel aandacht geven aan de bewoners als ze zouden willen. Het boek is echt een aanrader.

Meer recensies van AnneSwart

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.