Matig verhaal met veel te veel ongeloofwaardige toevalligheden

ArjenD 30 april 2025
Alleen voor de oppervlakkige lezer zal dit boek voldoen. Als je er aan hecht dat het verhaal enigszins geloofwaardig is, is dit niet een aanrader. Een paar voorbeelden:
- Hoofdpersoon Keet heeft, op vakantie in Vlissingen een affaire met een man die uiteindelijk de Ierse criminele baas van haar naar Ierland verhuisde halfbroer blijkt te zijn, én:
- Hoofdpersoon Keet is bij toeval de enige gast van een afgelegen, vervallen strandtent waar haar naar Ierland verhuisde halfbroer als illegale bewoner op zolder woont, én:
- De medewerker van een gevelrenovatiebedrijf dat werkt aan het huis naast het vakantiehuis van hoofdpersoon Keet blijkt toevallig ook de kille moordenaar in een criminele organisatie dat strijdt tegen de criminele organisatie waar haar halfbroer in actief is.

En zo zitten er talloze 'toevalligheden' in het boek die noodzakelijk zijn voor een soepel spannend verhaal, maar waardoor de geloofwaardigheid van het boek echt door zijn hoeven zakt. En dat is heel erg jammer, want de schrijfstijl van Pagie is op zich prettig en de vorm die ze gevonden heeft waarbij het spannende verhaal zowel door de ogen van de daadwerkelijke gebeurtenissen als door de ogen van een film over die gebeurtenissen wordt beschreven is heel aardig. Juist als beide verhalen op onderdelen van elkaar verschillen: dit voegt echt iets toe aan het boek.

Maar de positieve kanten werken voor mij niet op tegen de bezwaren. Het verwondert me dat er kennelijk niet een strenge redacteur is geweest die Pagie heeft gedwongen om de verhaallijn geloofwaardiger te maken. Of is dit het gevolg van een auteur die behoorlijk succesvol is met vrij veel verschenen titels die ook goede verkoopcijfers hebben en daardoor een vrije hand krijgt om nieuwe titels te schrijven 'als het maar spannend is'.

In de boeken die ik mocht lezen voor de lezersjury was dit in ieder geval de minst sterke titel en dat is jammer, want met deze vlotte pen en de creatieve vertelwijze was een veel beter boek volgens mij echt haalbaar.

Meer recensies van ArjenD