Dit boek maakt je hart milder
Koers Houden! is een snel lezende, grappige en ontroerende bundel verhalen van een dochter over haar psychiatrische vader.
Tijdens het lezen van het boek ontroert het me bovenal hoe liefdevol en zacht Trea schrijft over haar vader en hoe eerlijk ze schrijft over hoe ze omgaat met situaties, met hem en de moeiten die ze daar ook in tegenkomt. Wat me het meest trof bij het lezen hiervan, was hoe ze haar vader met al zijn eigenaardigheden, onhandigheden, gevatheden en nukken, volledig in zijn waarde laat. Ze ziet hem voor wie hij is. Dat vind ik knap, omdat Trea in staat is om door alles heen te zien hoe mooi haar vader is. Ondanks zijn ziek-zijn, ondanks hun ingewikkelde achtergrond, ondanks haar eigen pijn en wat ze ook tekort komt en is gekomen als dochter-van.
Door het lezen heen lees ik de worstelingen, het zorgen maken, het koers moeten blijven houden, om niet zelf ook mee te gaan in de gekte van je ouder. Zorgen die ik zelf als ‘dochter-van’ ook goed ken, al is mijn eigen verhaal compleet anders. Verhalen hoeven ook niet hetzelfde te zijn om er herkenning in te vinden. Dat is er zo waardevol aan.
Koers Houden! is een boek dat raakt! Maar dit boek maakt vooral je hart milder en geeft stof tot nadenken. Iedereen komt ergens vandaan en heeft een eigen verhaal. Wat je ziet aan de buitenkant is lang niet altijd een afspiegeling van de werkelijkheid.
Met dit boek zie je de mens achter de mens. Dikke aanrader!
Met dit boek zie je de mens achter de mens. Dikke aanrader!