Advertentie

Het Zusje Van gaat over Evi die gelukkig is op school. Totdat haar broer een dodelijk auto-ongeluk veroorzaakt waarbij Zoë overlijdt. Zoë zat bij Liv op school. Dat veroorzaakt heel wat commotie op school en wordt Liv het mikpunt van pesterijen. Omdat ze “het zusje van” is. Het is helemaal niet oké wat er gebeurd is door haar broer, maar verdient Liv het dan om het mikpunt te zijn op school? Verscheurd tussen beide kampen probeert Liv haar weg te vinden.

Dit boek is het eerste uit de Blossom Books Shortie reeks. Dit betekent dat het een kort boek is zodat het voor iedereen toegankelijk is, ook voor de mensen die niet graag dikke boeken lezen. Het is maar 192 pagina’s lang en dan denk je wel eens, is dat genoeg om zo’n verhaal te kunnen vertellen? In dit geval: jazeker! Het is een verhaal dat aan de korte kant is, maar alles staat er wel degelijk in. Er ontbreekt niets aan het verhaal en is gewoon een heel goed samenhangend verhaal waar alles goed en duidelijk besproken wordt.

Liv is het hoofdpersonage en zij maakt een enorme groei door in het verhaal. Zij maakt dit boek echt tot een sterk geheel. Je leeft ook erg mee met Liv en denkt daardoor ook aan de grote ethische vraag van dit boek: kan je het ongeval haar verwijten omdat ze het zusje van is? Dat is zowat de grote rode draad van dit verhaal en zit zo knap verweven in alles. Ook de andere personages komen voldoende aan bod en tonen dat Liv niet alleen staat. Ook tonen andere personages hoe hard de middelbare school en jongeren onder elkaar kunnen zijn. Deze boodschap raakt je echt en zorgt ervoor dat je nadenkt over hoe jij bent als persoon. Zeer aangrijpend.

Niet alleen is het gewoon een sterk en goed verhaal, het is ook zeer meeslepend. Je bent blij op gelukkige momenten voor Liv en je bent mee kwaad op de pesters. Door de extra dimensie van gevoelens dat dit verhaal uitstraalt, is het ook zeer beklijvend. Het Zusje Van zet je ook erg aan het denken.

Carlie van Tongeren heeft een meesterwerk neergepend. Je moet het maar kunnen, een verhaal schrijven met die hoeveelheid pagina’s en er de nodige spanning, emotie en drama in kunnen verwerken. Dit bewijst echt dat de auteur goed kan schrijven. En zeker weten dat zij elk persoon kan meehebben in dit verhaal, lezers en niet-lezers.

Niets anders dan lof voor deze Blossom Books Shortie! Het is enorm toegankelijk, het leest ontzettend fijn en het is zo’n meeslepend verhaal. En het belangrijkste: het zet je aan het denken. Het blijft ook redelijk lang nazinderen. De auteur is zeker in haar opzet geslaagd en er is niets negatiefs op aan te merken. Een welverdiende vijf sterren.

⭐⭐⭐⭐⭐
(Recensie-exemplaar)

Reacties op: Meeslepend en fantastisch

16
Het zusje van - Carlie van Tongeren
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners