Soms kom je een boek tegen waarvan de titel alleen al je nieuwsgierigheid wekt. Gezeur en Gein – Deel 1 van Sofi Kelleri is zo'n boek. De titel beloofde een combinatie van luchtigheid en humor, en ik begon dan ook met veel enthousiasme aan mijn leeservaring. Wat ik echter niet had verwacht, was dat ik mijn leesplezier tijdelijk moest onderbreken vanwege een onverwachte tegenslag: twee ontstoken ogen maakten het kijken naar een scherm haast onmogelijk. Gelukkig kon ik na enige tijd weer verder met lezen!
Vanaf de eerste pagina wist Sofi Kelleri mij te boeien met een vlotte schrijfstijl en gevoel voor humor. Het boek beschrijft herkenbare situaties uit het dagelijks leven, maar dan op een manier die zowel verfrissend als hilarisch is. Sofi Kelleri heeft een talent om alledaagse gebeurtenissen op zo’n manier te verwoorden dat ze niet alleen grappig, maar ook verrassend inzichtelijk worden. Zelfspot en relativering spelen hierin een grote rol, en dat maakt het boek des te aantrekkelijker voor lezers die houden van luchtige, maar tegelijkertijd scherpe observaties over het leven.
Wat mij persoonlijk het meeste aantrok in het boek, was de humor. Ik ben dol op verhalen waarin zelfspot een prominente rol speelt. Hij neemt zichzelf niet te serieus en laat de lezer lachen om de kleine, onbenullige dingen die ons allemaal weleens overkomen. Tegelijkertijd weet hij zijn observaties op zo’n manier te brengen dat je als lezer af en toe ook even stilstaat bij de absurditeit van het dagelijks leven. Dit maakt het boek niet alleen grappig, maar ook herkenbaar en verfrissend.
Het boek bestaat uit meerdere losse hoofdstukken die je dus ook per keer zou kunnen lezen! Dit vind ik persoonlijk altijd heel aantrekkelijk in een boek omdat lang lezen er voor mij vaak niet inzit. Je zou dus elke dag kunnen beginnen met 1 hoofdstuk en dan iets anders kunnen gaan doen. Voor mij leest dit boek dus als een blog. 1 blog per dag en soms iets meer. Heerlijk!
Conclusie
Gezeur en Gein – Deel 1 is als een zak chips: je begint vol enthousiasme, je lacht om de heerlijke knapperigheid van de humor, en voor je het weet is de zak leeg en wil je meer. Gelukkig is er een deel 2, anders had ik Sofi Kelleri misschien moeten opsporen om hem smeekend om extra hoofdstukken te vragen. Dit boek is een absolute aanrader voor iedereen die van humor houdt en zichzelf niet te serieus neemt. Kortom: lezen op eigen risico, want stoppen is onmogelijk! (Tenzij je twee ogen hebt die niet mee werken!)
Conclusie