Recensie: Prooidier van Irene Wiersma – Een roman die onder je huid kruipt
Sommige boeken kun je gewoon niet wegleggen. Prooidier van Irene Wiersma is daar voor mij een perfect voorbeeld van. Wat begint als een roman, ontwikkelt zich langzaam tot iets dat voelt als een psychologische thriller. Vanaf de eerste pagina werd ik het verhaal ingezogen en pas bij de laatste kwam ik weer los.
Ik kreeg de kans om dit boek te lezen via Literair Agent Dorine Holman en wat ben ik daar dankbaar voor.
Over het verhaal
De 22-jarige Kirsten is een jonge muzikante die de veel oudere Rudi ontmoet. Meteen voelt ze aan dat ze afstand moet houden maar de aantrekkingskracht is te groot. Rudi blijft haar aandacht geven, en langzaam raakt Kirsten volledig door hem in de ban. Haar vriend Berend doet er alles aan om hun relatie te redden, maar dat zorgt juist voor nog meer spanning en pijn.
Wat mij raakte
De schrijfstijl van Irene Wiersma vond ik erg prettig. Duidelijk, raak en zonder opsmuk. De scènes zijn goed beschreven en de toon van het verhaal kwam echt binnen. Ik heb het boek in twee keer uitgelezen, ik moest gewoon weten hoe het afliep.
De personages, vooral Kirsten en Rudi, maakten veel bij me los. Ik voelde frustratie, medelijden, woede, maar vooral ook herkenning en verdriet. De manier waarop de machtsverhouding tussen hen wordt neergezet is confronterend en krachtig. Soms wilde ik Kirsten door elkaar schudden, haar wakker schudden, haar beschermen.
Sterke kanten
De opbouw van het verhaal is heel goed gedaan. Je voelt de spanning langzaam toenemen. De dialogen zijn levensecht, en de wendingen komen precies op het juiste moment. Wat ik ook erg knap vond, is de sfeer: rauw, eerlijk en soms pijnlijk dichtbij. Dat maakte het boek juist zo sterk.
Het einde
Het einde is prachtig. Maar ergens dacht ik: dit had ook zomaar een totaal andere wending kunnen nemen en dan was het een keiharde thriller geweest. Het is bijzonder hoe de auteur zo dicht op het randje van genres balanceert.
Aanrader? Absoluut.
Ik raad Prooidier aan aan iedereen die van verhalen houdt die je raken. Aan mensen die willen lezen over macht, manipulatie en emotionele strijd. Aan lezers die zich willen verdiepen in hoe het is om gevangen te raken in een ongezonde relatie, en die de moed willen voelen van iemand die daarin zijn weg zoekt.
Dit boek is rauw, oprecht en raakt je waar het pijn doet. Maar juist daarom is het zo belangrijk.
Irene Wiersma: Prooidier (roman)
12,5 x 20 cm, met flappen, 300 pagina’s
Wat mij raakte
Sterke kanten
Het einde
Aanrader? Absoluut.
Irene Wiersma: Prooidier (roman)
12,5 x 20 cm, met flappen, 300 pagina’s
ISBN 9789054524410