Een boek dat z'n werk prima doet. Punt!
Laat ik meteen duidelijk zijn: dit is geen vulgair seksboek. Amber is geen sensatieverhaal en ook geen expliciet verslag van betaalde seks. Het is een open en persoonlijke bundel blogs waarin Amber van Esphen, bekend van LINDA. magazine, vertelt over haar werk als high-class escortdame en alles wat daarbij komt kijken.
Wat mij vooral opviel, is hoe makkelijk het boek leest. Het is zo’n boek dat je zonder moeite oppakt en voor je het weet alweer bijna uit hebt, bij mij was dat in twee keer. De losse blogvorm werkt prettig en zorgt ervoor dat je steeds denkt: nog eentje dan.
Hoewel het boek vaak als luchtig wordt omschreven, vond ik het niet per se grappig. Waar het voor mij wel in uitblinkt, is de eerlijkheid en openheid. Amber schrijft zonder opsmuk over haar ervaringen, gedachten en grenzen. Die transparantie voelt oprecht en maakt het boek sterk. Ze romantiseert haar werk niet, maar veroordeelt het ook niet, ze vertelt gewoon haar verhaal.
De schrijfstijl is toegankelijk, direct en prettig, waardoor het boek nooit zwaar wordt, ondanks het onderwerp. Juist die nuchtere toon maakt het interessant en zorgt ervoor dat je als lezer blijft hangen. Elke blog geeft een inkijkje in een wereld waar veel over wordt geoordeeld, maar weinig echt over wordt verteld.
Amber is geen boek waarbij je gierend van het lachen door de woonkamer rolt en ook geen sappig seks verhaal waarbij je de gordijnen dichttrekt. Het is meer zo’n boek dat je leest met een kop thee, af en toe “ooohh” mompelt, een wenkbrauw optrekt en ondertussen ongemerkt bladzijde na bladzijde omslaat. Voor je het weet is het uit en denk je: oke, dit ging sneller dan verwacht. Geen overdreven gedoe, geen shock-effect, geen vieze details, gewoon een nuchter, eerlijk verhaal dat zichzelf niet belangrijker maakt dan het is. En eerlijk: als een boek over escorts je niet ongemakkelijk maakt, maar gewoon lekker weg leest en ineens klaar is… dan heeft het z’n werk prima gedaan. Punt