Recensie – De Vlucht van de Raaf (Rein Menke)

Biancaatje1978 27 november 2025
Recensie – De Vlucht van de Raaf (Rein Menke)

Ik zal maar meteen eerlijk zijn: lezen is voor mij een soms een soort topsport. Ik hou ervan, maar mijn aandacht heeft het concentratievermogen van een goudvis met ADHD. Dus toen ik De Vlucht van de Raaf begon, dacht ik: “Ok hersenen, probeer dit niet te verpesten.”

Maar tot mijn verbazing zat ik er dus gewoon in. En bleef ik erin. En dat is zeldzamer dan een neushoorn op een skateboard.

Rik, de hoofdpersoon, is een wandelende midlifecrisis, een burn-out en een muziekobsessie, en eerlijk gezegd: ik voelde me nog nooit zo begrepen. Hij maakt soms zulke slechte keuzes dat ik spontaan wilde ingrijpen (“STOP. DOE HET NIET. JE DOET HET AL. OKE. UGH, SUCCES DAN MAAR.”), maar dat is ook precies wat het leuk maakt. Net een slechte realityshow, maar dan literair en met enorm goede zinnen.
Rein Menke schrijft zo beeldend dat ik af en toe dacht: Oh leuk, een extra film voor mijn hersenen die ik niet zelf hoef te regisseren. Zijn taalgebruik is prachtig, soms zelf poëtisch (In mijn ogen), soms alsof je midden in een emotionele wervelstorm staat, wat ik als chaotisch mens natuurlijk meteen herken als “Een normale dinsdag”.

Het boek is intens, eerlijk en soms een tikkeltje pijnlijk, maar wel op de manier waarop je denkt: Auw… maar dit is wel een goeie auw.

En ondanks de zwaardere thema’s zit er genoeg relativering in om niet in de foetushouding te eindigen.

Kortom:
Als je houdt van verhalen over dromen, falen, muziek, en mensen die zichzelf in de knoop werken, en je kunt lachen om je eigen chaos, dan is De Vlucht van de Raaf een prima boek. Zelfs voor mensen zoals ik, die tijdens het lezen soms afdwalen, honger krijgen, drie keer thee zetten en die vervolgens vergeten op te drinken.
En weet je wat helemaal geweldig is? Er is een deel 2!

Uitgever: Boekscout
ISBN (deel 1 “Vervlogen Droom”): 9789465091228
Paperback, Nederlands taal
Neem ook vooral een kijkje op https://www.reinmenke.nl/

Meer recensies van Biancaatje1978

In Middeleeuws Groningen draagt een jonge vrouw een groot geheim met zich mee.... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.