Hij verliest alles....

Binta Colson Binta Colson
13 mrt 2020

Meer dan een broer gaat over twee jeugdvrienden uit Gandiol, een dorpje in Senegal die samen naar de Eerste Wereldoorlog trekken.
Namelijk Alfa Ndiaye en Mademba Diop.Het zijn elkaars tegenpolen. Alfa die krachtig en gespierd is, die op het veld wil werken en Mademba een spichtige jongen die enkel maar wil studeren.
Doordaat Alfa's moeder hem op jeugdige leeftijd bij zijn vader achterlaat om naar haar familie terug te keren zoekt hij steeds meer zijn vriend op .Op vraag van Matemba wordt hij in het gezin , met goedkeuring van zijn vader ,opgenomen.
Samen groeien ze op en trekken ze dan ook naar de loopgraven in Frankrijk.Hier worden ze geconfronteerd met de harde werkelijkheid.Ze worden vooruit gestuurd in de 1ste linie , ze zijn de lokkertjes voor de vijand. Matemba wordt al snel door die vijand getroffen en smeekt Alfa hem uit zijn lijden te verlossen >Maar hij heeft er moeite mee en kan niet onmiddellijk aan die wens voldoen.
Later wil hij de dood van Matemba ,zijn meer dan een broer wreken .Hij is vastbesloten .En elke dan keert hij lang na de andere soldaten terug met een afgehakte hand van de vijand.
Al snel vinden "de bleekscheten" dit griezelig en wordt hij gezien als een paria,hij wordt gemeden en naar de ziekenboeg verbannen.
Daar komt hij in contact met dokter Francois.Omdat Alfa geen Frans spreekt kunnen ze niet met elkaar communiceren maar de dokter laat hem tekeningen maken.En daardoor komt hij veel van Alfa te weten.
Ik vermoed dat we deze dokter misschien kunnen vergelijken met een psychiater.
Alfa maakt tekeningen van de belangrijkste mensen/feiten in zijn leven namelijk zijn moeder, zijn vriend Mademba en van de 7 handen die hij afgehakt had.Bij het zien van de 7 handen veranderde de houding van de dokter ten opzichte van Alfa volledig.
Het boek heeft me erg aangegrepen en ik vond de verteltrant ook heel fijn.
Het verhaal is heel rauw geschreven met heel veel beeldspraak .Prachtig en ook heel gevoelig.
We zien er de gruwelen in van de oorlog ,het gevecht van één op één.
We zien hoe een jonge Afrikaanse man op een vreemd continent zijn meer dan een broer verliest en dat niet alleen. Hij verliest alles....
Ik zou zeggen...lees dit boek.

Meer recensies van Binta Colson