Prachtige roman
Wat een mooi verhaal! Iedereen kent natuurlijk wel de film met Jack en Rose, dit verhaal speelt zich af op hetzelfde schip, maar gaat over Maggie.
Maggie moet, nadat haar beide ouders overleden zijn, met haar tante Kathleen mee naar Amerika, omdat ze daar, volgens haar tante, een betere toekomst tegemoet gaat. Hiervoor moet ze wel haar geliefde Séamus achterlaten.
Samen met nog 13 anderen uit het dopje Ballysheen, waar Maggie is opgegroeid, gaat ze de reis met de Titanic maken.
Maggie is een van de weinigen die de ramp overleeft.
Pas na 70 jaar spreekt ze voor het eerst over wat er met haar is gebeurd in 1912. Ze vertelt haar verhaal aan haar achterkleindochter Grace.
Het boek speelt zich af in 1912 en in 1982. In 1982 vertelt Maggie aan Grace haar verhaal. Het is echt prachtig om te lezen. Ook al weet je wat er gaat gebeuren met het schip, het is zo indrukwekkend om het verhaal van de Titanic te lezen vanuit een passagier. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van 14 Ierse emigranten die in 1912 hun huizen in Ierland verlieten om naar familie in Amerika te gaan.
Door het boek heen, lees je marconigrammen (een marconigram is een telegram dat via radiotelegrafie werd verzonden van of naar schepen op zee) die in 1912 echt verstuurd zijn. Heel indrukwekkend.
Wat ik ook heel bijzonder vond om te lezen: een van de eerste krantenartikelen uit die tijd had als kop dat de Titanic is gezonken en dat alle mensen het hebben overleefd. Eigenlijk wisten ze dus nog niks, maar wilden de kranten toch het nieuws brengen... Hoe anders gaat het tegenwoordig met het nieuws.
Ik vond de schrijfstijl erg fijn, alles wordt heel beeldend omschreven, van de bloesembomen in Ballysheen tot het servies op de Titanic. Ik kon het allemaal voor me zien.
Je leeft echt mee met de personages en van sommige bij-personages krijg je echt de kriebels. Denk aan eersteklas passagiers die de derdeklas passagiers maar lastig vinden, 'hoezo willen zij in een reddingssloep?'.
Aan het eind van het boek komt er nog een plottwist. Ik had hier al een vermoeden van, maar wist het niet zeker. Het rondt het verhaal wel erg mooi af.
Hou je van (historische) romans? Dan is dit boek zeker een aanrader!