Een praktische gids voor blijvende spanning
Enkele jaren geleden ging ik op schrijfweekend via de Online Schrijfschool van Marelle Boersma. Ook volgde ik daar de cursus Levensechte personages. De afgelopen twee à drie maanden zat ik echter in een schrijfdipje en besloot ik dit boek eindelijk eens uit de kast te pakken. Het stond er al lange tijd, wachtend om gelezen te worden, en nu was blijkbaar het juiste moment.
Marelle Boersma heeft inmiddels vele thrillers op haar naam staan en deelt haar kennis met zichtbaar enthousiasme. Een praktisch schrijfboek van haar hand is dan ook geen verrassing.
In 10 stappen een bloedstollende thriller schrijven is een compact en overzichtelijk boek dat een helder stappenplan biedt om spanning op te bouwen én vast te houden. Want spanning creëren is één ding, maar zorgen dat die spanning de lezer tot de laatste pagina in zijn greep houdt, is minstens zo belangrijk. Wat dit boek extra waardevol maakt, is dat spanning niet alleen essentieel is voor thrillers, maar voor elk verhaal. Ook schrijvers van andere genres kunnen dus veel aan dit stappenplan hebben. Het boek laat zien hoe je een verhaal krachtig structureert en doelgericht toewerkt naar een sterke climax.
Uiteraard zijn er meer elementen nodig om een goed boek te schrijven, en die worden hier niet uitgebreid behandeld. De focus ligt duidelijk op spanningsopbouw en structuur. Wel wordt verwezen naar een handige (gratis) toolbox die je kunt downloaden om je verhaal verder te verdiepen. De informatie hiervoor vind je in het boek. Daarnaast sluit elk hoofdstuk af met een praktische opdracht, waardoor je de theorie direct kunt toepassen op je eigen manuscript. Dat maakt het boek niet alleen informatief, maar ook echt activerend.
Voor schrijvers die al meerdere cursussen of opleidingen hebben gevolgd, of al diverse schrijfboeken hebben gelezen, zal dit boek misschien niet veel nieuwe inzichten bieden. Toch is het een prettig en bruikbaar stappenplan om houvast aan te hebben. Zie het als een praktische handleiding waar je telkens opnieuw naar kunt teruggrijpen, zeker wanneer je, net als ik, even vastloopt in je schrijfproces.
“Een praktisch stappenplan dat je helpt om spanning niet alleen op te bouwen, maar ook vast te houden.”