Tussen snaren en spanning

Boekenbarones 16 februari 2026
Aletta Smit debuteerde in 2025 met haar feelgoodverhaal ‘De onverwachte golf’ in de bundel ‘Terug naar Texel’. Tevens won ze dat jaar de Hot & Spicy-schrijfwedstrijd van De Verhalenfabriek in samenwerking met Vriendin.

In dit verhaal maken we kennis met Nora, een zangeres in een bluesrockband. Nora hecht sterk aan haar vrijheid en gelooft niet in vaste relaties. Wanneer haar moeder aankondigt voor de vijfde keer te gaan trouwen, weet ze niet wat ze hoort. Alsof dat nog niet genoeg is, wil haar moeder dat Nora samen met de zoon van haar verloofde optreedt tijdens de bruiloft, hij is namelijk gitarist.

Niet alleen moet ze optreden met iemand die ze totaal niet kent en van wie ze niet eens weet of hij wel goed is, Jesse blijkt ook nog eens nors en gesloten. Nora moet ieder woord uit hem trekken en ziet het hele plan totaal niet zitten. En toch is er een subtiele aantrekkingskracht die ze niet kan negeren, iets wat haar nieuwsgierig maakt en langzaam haar overtuigingen aan het wankelen brengt.

Wat dit verhaal zo prettig maakt om te lezen, is de vlotte schrijfstijl van Smit. De dialogen voelen natuurlijk aan en de chemie tussen Nora en Jesse bouwt zich geloofwaardig op. De spanning tussen hun botsende karakters zorgt voor een fijne dynamiek, terwijl de muzikale setting het verhaal een eigen sfeer geeft. Het verhaal leest soepel weg en heb je binnen 2 uur uitgelezen.

Aletta Smit laat met dit verhaal zien dat ze gevoel heeft voor romantische spanning, tempo en karakterontwikkeling. Ze staat nog maar aan het begin van haar schrijverschap en ik ben dan ook heel benieuwd waar ze in de toekomst nog meer mee gaat komen.

Meer recensies van Boekenbarones

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.