Kerst in de lift

Boekenbarones 06 december 2025
Sommigen zullen al eerder iets van Michon Voncken hebben gelezen. Zo schreef ze eerder ‘De Cappuccino Club’ voor De Verhalenfabriek, al heb ik die zelf nog niet gelezen. Toen ik een aantal kersttussendoortjes in mijn inbox kreeg, sprong ‘Kerst in de lift’ er dankzij de vrolijke omslag meteen uit. Ik besloot het verhaal direct op te pakken.

We maken kennis met Ella, een Nederlandse junior fotograaf die werkt voor het modeblad Fiore in Rome. Haar manager neemt haar niet serieus en schuift haar voornamelijk de vervelendste klusjes toe. Wanneer een van de opdrachten voor het bedrijf anders loopt dan gepland, komt Ella met een verrassend creatief voorstel. Haar manager doet het echter meteen af als onzin.

Dan verschijnt Matteo: zes maanden geleden nam hij de leiding van het familiebedrijf over en sindsdien probeert hij zijn eigen stempel te drukken. Tot Ella’s verbazing ziet hij wél potentie in haar idee. Hij geeft haar de kans om het uit te werken, en al snel blijkt dat niet alleen haar professionele insteek hem aantrekt, maar ook Ella zelf.

Wat volgt is een charmant, sprankelend samenspel tussen twee mensen die elkaar zowel professioneel als persoonlijk inspireren. De chemie tussen Ella en Matteo is voelbaar, en het verhaal bouwt fijn op naar een warme, romantische ontknoping die perfect past bij de kerstsfeer.

Kerst in de lift is een heerlijk, licht tussendoortje. Als je even gaat zitten, vlieg je er zo doorheen. De afwisseling van perspectief tussen Ella en Matteo leest prettig, meerdere perspectieven kan ik dan ook altijd waarderen. Van mij had hun verhaal echter best nog wat langer mogen duren. Dan had de verhaallijn zich nog verder kunnen ontplooien. Maar als korte kerstroman is het absoluut genieten.

“Een verhaal dat je in één adem uitleest. Warm, licht en heerlijk romantisch.”

Meer recensies van Boekenbarones

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.