Yanagihara dit it again!

Boekenflits 20 januari 2022
'Naar het paradijs' is nieuwe roman van Hanya Yanagihara en de opvolger van haar mega succesvolle roman 'Een klein leven'.

In drie verhalen passeert drie eeuwen ‘Amerikaanse’ geschiedenis de revue. Met nadruk op ‘Amerikaans’; het doet namelijk wel denken aan het land zoals wij dat kennen, maar het is het niet. Het gaat namelijk om de zogenoemde Free States, een subset van staten die zijn gevormd rond liberale idealen van seksuele keuze, onderwijs voor beide geslachten en vrijheid van religie.

Voor het eerste deel van deze roman gaan we terug naar New York in 1893. David Bingham woont met zijn grootvader op Washington Square, is een twintiger én vrijgezel. Zijn grootvader heeft een huwelijk voor hem gearrangeerd met Charles Griffith, een rijke weduwnaar. Maar David voelt zich meer aangetrokken tot de arme muziekleraar Edward Bishop. Geeft hij zich over aan zijn lot als Bingham en trouwt hij met Charles? Of geeft David alles op wat hij liefheeft en volgt hij zijn hart richting Edward?

In deel twee zijn we aanbeland in 1993. Daar ontmoeten we David Bingham die een affaire heeft met Charles, een senior partner van het advocatenkantoor waar David werkt als juridisch assistent. David is in dit verhaal een jonge Hawaïaanse man wiens vader in het ziekenhuis ligt op de eilandstaat. Aan de hand van hun verhalen wordt meer duidelijk over de geschiedenis (lees: kolonisatie) van Hawaï.

Deel drie speelt in 2093 in een -behoorlijk dystopische- samenleving. New York maakt deel uit van een totalitaire staat waar vrijwel elke vrijheid is opgeofferd om de existentiële dreiging van regelmatige, dodelijke pandemieën het hoofd te kunnen bieden. Hoofdpersoon is Charlie Bingham-Griffith – een stille en emotieloze laborant – die werkt in een van de laboratoria die effectief (én onder Chinees toezicht) de economie en samenleving domineren. Ze heeft een verstandshuwelijk met Edward Bishop, die in hetzelfde laboratorium werkt. Op een gegeven moment raakt Charlie bevriend met de nogal mysterieuze David die haar kan redden, maar is hij te vertrouwen?

Korte en zeer vereenvoudigde samenvattingen van 'Naar het paradijs', waarbij de drie delen feitelijk afzonderlijke romans vormen. De samenhang tussen de drie delen is vooral thematisch en via naamgeving. Het boek is rauw en verontrustend en zal – zeker in de Verenigde Staten – voor veel discussie zorgen.

Zeker geen makkelijk boek, wel buitengewoon fascinerend. Yanagihara dit it again!

Deze recensie is geschreven voor https://boekenflits.nl en gepubliceerd op 12 januari 2022 - https://boekenflits.nl/2022/01/naar-het-paradijs-hanya-yanagihara/

Meer recensies van Boekenflits