IJzersterke, gewaagde, actuele politie thriller

Boekverslaafde Boekverslaafde
2 apr 2026

In 2013 verscheen het eerste boek van Gerard Legerstee, het non-fictie boek SplitsING, waarna hij de smaak van het schrijven van thrillers te pakken kreeg. Inmiddels heeft hij meerdere thrillers op zijn naam staan en vorig jaar verscheen zijn nieuwste, De asielmoorden bij uitgeverij Elikser. Gerard vroeg mij of ik zijn thriller wilde lezen en dat zag ik wel zitten. Lees met me mee wat ik ervan vond...

Leuk weetje; De asielmoorden speelt zich af in Rotterdam, de stad waar Gerard Legerstee zelf opgroeide, hij kent de stad op zijn duimpje en dat is goed te merken aan het verhaal.

De asielmoorden bestaat uit 86 korte hoofdstukken geschreven in wisselend perspectief vanuit hoofdpersonages Rafi, Alexander, Leonie en Sander. Het verhaal speelt zich af in wisselende tijdspanne en gaat van start met een pakkende, meeslepende proloog, die je nieuwsgierig maakt naar de rest van het verhaal.

Gerard Legerstee heeft een filmische schrijfstijl met veel vaart. Op intrigerende wijze neemt hij de lezer mee in het spannende, gewaagde verhaal. Waar hij in geslepen modus uiterst schrijnende thematiek weet samen te laten vloeien met spanning en cynisme, dankzij de heerlijke grappige en levendige dialogen. Eenmaal begonnen met lezen had het verhaal mij in zijn greep en kon ik niet meer stoppen met lezen.

'Geduld is bitter, meisje, maar de vrucht ervan is zoet.'

In De asielmoorden maken we kennis met Rafi Samaan, Alexander, Leonie van de Bergh en Sander Manema.

'Niet zeuren, Leonie. Anders had je maar bij een bibliotheek moeten gaan werken.'

Wanneer het ontzielde lichaam van de opzienbarende rechter Henk-Jan Voorn - met doorgesneden keel - wordt aangetroffen op een fietspad in Bleiswijk, worden brigadier Leonie van de Bergh en haar collega Kees van het Rotterdamse politiebureau Doelwater, op de mysterieuze moordzaak gezet.

'Ik begrijp ineens waar dit over gaat. Dit is niet zomaar een moord, eerder het begin van een nachtmerrie.'

Rechter Voorn was niet bij iedereen even geliefd. Zijn harteloze uitspraak in de uitzettingsprocedure van Levon - een tien jarige jongen uit Armenië - stuitte op veel verzet en leverde hem veel vijanden op. Al snel blijkt dat het niet zomaar een op zichzelf staande brute moord is maar een zeer complexe met grote maatschappelijke gevolgen. Er kleeft namelijk een extra morbide tintje aan de tragische dood van de rechter, in de vorm van een shockerende eis - de vernietiging van het vonnis en het stopzetten van de uitzetting - van de meedogenloze dader, maar justitie weigert toe te geven en zwicht niet voor chantage en geweld.

'Tussen de regels door leest ik niets minder dan een dreigement. Een dreigement voor nog een moord, als Levon toch wordt uitgezet?'

Terwijl ze hun best doen om het uitlekken naar de pers te voorkomen duiken de persmuskieten er genadeloos bovenop en al snel is heel Nederland in de ban van de moordzaak. Wanneer de poëtische moordenaar opnieuw toeslaat met dezelfde lugubere modus operandi wordt er een TGO - Team Grootschalige Opsporing - onder leiding van hoofdinspecteur René Riethoven op de delicate zaak gezet. Door de uitbreiding van het team mag Leonie samenwerken met haar vriend John van Kampen - inspecteur bij de Haagse recherche.

'Welcome in the land of hope for everyone... but us.'

Terwijl ze jacht proberen te maken op de moordenaar - om te voorkomen dat hij opnieuw kan toeslaan - tasten ze volledig in het duister over het motief en de dader in kwestie. Het onderzoek dreigt muurvast te lopen en een doorbraak blijft uit. Ondertussen breekt de pleuris uit, de dreiging is groot en iedereen is bang om het volgende slachtoffer van de onbekende kwelgeest te zijn.

Lukt het het TGO om het mysterie te ontrafelen en de asielmoordenaar te ontmaskeren en de zwaar beladen zaak tot een goed einde te brengen?

'Je weet wel, losse eindjes, die smeken om verbonden te worden.'

Toen Gerard Legerstee mij vroeg om zijn thriller De asielmoorden te lezen en recenseren was ik gelijk enthousiast. Gerard heeft wel veel geduld moeten hebben voor het zover was, maar inmiddels heb ik De asielmoorden gelezen en het was het wachten waard, wat een ijzersterke en gewaagde thriller heeft Gerard neergezet. Precies goed, ik ben dol op politiethrillers.

In het dankwoord schrijft Legerstee dat hij lang heeft nagedacht over een geschikt actueel thema met een aansprekend plot en voldoende spannende wendingen en vaart om de lezer van begin tot het eind te blijven boeien. Nou ik kan alvast verklappen dat Gerard bijzonder succesvol is geslaagd in zijn doel!

De asielmoorden is een intrigerende, lugubere en meedogenloze thriller met een zeer actueel maatschappelijk thema; het asielbeleid in Nederland een schrijnende kwestie. Iedereen vindt er wat van en de meningen liggen vaak mijlenver bij elkaar uit de buurt, waardoor men lijnrecht tegenover elkaar komt te staan. Legerstee heeft op magnifieke wijze ingehaakt op de polarisatie en verbittering van de samenleving. De ontstane strijd, de impact en de gevolgen daarvan en geeft hiermee een krachtige boodschap af; we mogen niet vergeten dat we te maken hebben met mensenlevens! Daarnaast kaart hij ook nog even het vuurwerkprobleem op mooie wijze aan.

Sterke, intrigerende en meeslepende verhaallijnen met een strakke spanningsboog waarin Rotterdam het decor voor deze thriller vormt. Het verhaal kent een zorgvuldige, gedegen opbouw waarin we van alle kanten meekijken, waardoor we een compleet kijkje in de spreekwoordelijke keuken krijgen. Een lugubere, gewaagde thriller waarin de spanning stijgt en de grimmige sfeer uitstekend wordt overgebracht. Sarcastische humor en levendige dialogen geven een bepaalde luchtigheid aan de gevoelige boodschap die aan de thriller ten grondslag ligt. Via het heden en het verleden voorziet Legerstee de lezer van steeds een beetje meer informatie over hoe de moordenaar tot zijn daden is gekomen. Met onverwachte twists weet Gerard je op het verkeerde been te zetten en wordt er toegewerkt naar de spannende finale.

Krachtige hoofdpersonages, die zo van het papier af zouden kunnen komen lopen, zo realistisch en inlevend neergezet. De angst van de jonge vluchteling die er onverhoopt helemaal alleen voor kwam te staan, terwijl hij zijn geluk dacht te beproeven in Nederland. De asielmoordenaar die van het ene in het andere moment van de hemel in de hel beland, de woede en de onmacht die hem bekruipen. Brigadier Leonie van de Bergh, de koele, doortastende brigadier van de Rotterdamse recherche, hoopt al heel lang op een promotie als inspecteur, dat zou voor haar de kroon op haar werk zijn, ze woont sinds een halfjaar samen met haar vriend John van Kampen, haar voormalige collega en nu inspecteur bij de Haagse recherche. John is eigenzinnig en dominant. Beiden hebben ze een hekel aan verplichtingen en Leonie’s ouders zijn haar grootste hoofdpijndossier. Inspecteur Theo Ravenzwaai en zijn Rotterdamse directheid staat aan het einde van zijn carrière en zou er gezien zijn gezondheid verstandig aan doen om een tandje terug te schakelen maar hij kan het niet niet laten. Hoofdinspecteur René Riethoven van Politiebureau Doelwater in hartje Rotterdam en zijn licht ontvlambare karakter. Leonie’s collega Kees Warmerveer en recherchemedewerker Kevin Staender. Master of Crime de fameuze Sander Manema - Terriër en misdaadverslaggever bij het Algemeen Dagblad (AD) - met zijn vlotte babbel. Zijn vrouw hijgt hem in zijn nek omdat hij teveel werkt en zijn gezondheid hem steeds verder in de steek laat, maar dat wereldnieuws laat hij zich niet afpakken. Tessa van Tongeren, de leergierige en slimme collega waarmee Sander samenwerkt aan de scoop. En tot slot Minister van Veiligheid en Justitie Jeroen Verhaaghe.

Met De asielmoorden heeft Gerard Legerstee een ijzersterke, gewaagde politie thriller neergezet. Een intrigerende, lugubere en meedogenloze thriller met een zeer actueel maatschappelijk thema en een krachtige boodschap. Met sterke, meeslepende verhaallijnen met een strakke spanningsboog en een zorgvuldige, gedegen opbouw, waarin de grimmige sfeer voelbaar wordt overgebracht. Via onverwachte wendingen wordt toegewerkt naar een spannende finale. Krachtige karakters, die realistisch en inlevend zijn neergezet. Een thriller, zo realistisch en actueel, over het opbouwen van een nieuw bestaan, verschillende werelden, niets meer te verliezen, vooroordelen en discriminatie, vluchtelingenhaat, harde grenzen, hoofdbrekens en spijt, uitzichtloze situaties, afkomst en vernedering. Een indringende thriller waarmee Gerard bijzonder succesvol is geslaagd in het door hem zelf opgelegde doel. Graag een volgende thriller met het duo Leonie en John, ik zal hem zeker lezen.

'De asielmoorden, ijzersterke, gewaagde, actuele politie thriller. Met een krachtige boodschap. Intrigerend, luguber en meedogenloos. Zal het TGO de asielmoordenaar ontmaskeren en de beladen zaak tot een goed einde weten te brengen? Aanrader!'

Meer recensies van Boekverslaafde