Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Kleurrijk super geslaagd feelgood debuut

Boekverslaafde 26 maart 2024
'Waardeer wat je hebt, accepteer wat ontbreekt.'

Annefleur droomt van een sprookjesleven, daarmee vergeleken valt haar eigen leven vies tegen. Zowel haar relatie met Lars als haar carrière sprankelen niet. Het donker van de duisternis van de uitzichtloze sleur lonken. Maar wat ze dan wel wil? Dat weet ze ook niet zo goed.

'Waar heeft hij toch die bijzondere gave vandaan om overal met een enkele haal de schittering vanaf te poetsen?'

Wanneer ze een geheel verzorgde droomreis naar Egypte wint, gaat ze het grote avontuur tegemoet. Lars wil niet mee en die vervelende reisgenoot waarmee ze opgezadeld zit, vergeet ze voor het gemak maar even.

'De spanning voelt dit keer niet alsof een horde vlinders zich in mijn buik heeft genesteld, maar alsof een olifant een circusact uitvoert op mijn schouders.'

Tijdens de reis ontmoet ze een kleurrijk gezelschap en proeft ze hoe het leven ook kan zijn. Annefleur gooit alle plannen overboord, zegt Lars gedag en gaat met de groep mee naar Thailand en beleeft de tijd van haar leven. Tot het geld op is en de realiteit roept.

'Mijn hoofd onder water heeft hetzelfde effect als mijn kop in het zand.'

Weer in Nederland verlangd ze terug naar de mooie tijd, maar was het wel zo mooi? Met je hoofd in de wolken zie je niet zo veel, het leven is immers geen sprookjesboek. Lukt het Annefleur om het allerlaatste puzzelstukje op zijn plaats en nu eindelijk de hoofdrol in haar eigen verhaal te vertolken? Of blijft ze voor altijd figurant in die van een ander?

'Af en toe moet je gewoon even pauze nemen, bedenken wat er van je wordt verwacht en dan compleet het tegenovergestelde doen...'

Sandra Kraak deed mee aan de Summer Romance schrijfwedstrijd van Kabook Publishing en behaalde de top 3 en kreeg een boekcontract aangeboden, het resultaat is haar debuut feelgood roman Een onverwachte bestemming, hiermee kwam een lang gekoesterde droom uit. Voor de release organiseren uitgever Kabook Publishing en Sandra een blogtour waaraan ik mee mocht doen. Ik was heel erg benieuwd, lees met me mee wat ik ervan vind...

Een onverwachte bestemming bestaat uit 27 hoofdstukken geschreven vanuit hoofdpersonage Annefleur en speelt zich af in wisselende tijdspanne, in het heden en
terug in de tijd. Het verhaal gaat van start met een ietwat verwarrend eerste hoofdstuk waardoor je je echt afvraagt waar gaat dit verhaal heen? Maar vanaf het tweede hoofdstuk sleept ze je het verhaal in en is het enkel nog genieten en snel doorlezen. En sluit af met een epiloog die je laat glimlachen.

Sandra Kraak heeft een enorm vlotte, levendige en beeldende schrijfstijl, met veel humor en vaart en een bepaalde spanning wakkert ze je nieuwsgierigheid aan naar de rest van het verhaal, verheugt wacht je af, waardoor je snel door blijft lezen. Het verhaal an sich gaat ook snel, je blijft nooit lang op dezelfde plek en gaat van scene naar scene, dit zorgt voor een aangename vaart.

In Een onverwachte bestemming maken we kennis met zevenentwintig jarige Annefleur Bakker. Annefleur is een beetje in een uitzichtloze sleur beland. Ze is al heel wat jaren samen met haar vriend Lars en waarom dat zo is dat weet ze zelf eigenlijk ook niet. Hij gedraagt zich meer als haar baas dan als haar vriend. Lars houdt van status en aanzien en financiële zekerheid, Annefleur heeft niet echt een eigen mening en is nogal volgzaam en weet niet zo goed wat ze nu eigenlijk wil in het leven? Ze werkt nog steeds bij het bedrijf waar ze ooit als uitzendkracht begon in plaats van nu eindelijk aan die carrière te beginnen waarvoor ze is opgeleid. Verder maakt ze niet zoveel spannends mee, tot ze een luxe vakantie naar Egypte wint. Een echte droomreis, alleen een beetje jammer van die onbeschofte reisgenoot. Tijdens haar vakantie ontmoet ze een kleurrijk gezelschap reizigers met wie ze zich zo verbonden voelt, dat ze plotseling al haar plannen overboord gooit. Ze zegt Lars gedag en voegt zich bij de groep en reist af naar Thailand, waar ze de tijd van haar leven beleeft. Als het geld op is, is het sprookje voorbij, dag sprookjesavontuur, hallo realiteit die Nederland heet. Annefleur verlangt terug naar de mooie tijd, maar was het wel echt zo mooi? Want met je hoofd in de wolken zie je niet zo veel en het leven is immers geen sprookjesboek. Lukt het Annefleur om nu eindelijk de hoofdrol in haar eigen verhaal te spelen en het laatste puzzelstukje op haar plek te krijgen? Of blijft ze voor altijd figurant? En wordt het Lars of Joris? Joris of toch Lars?

Dit verhaal heeft alles wat een feelgood roman behoeft, drama, romantiek, avontuur en veel humor. Een super geslaagd debuut waar ik enorm van heb genoten. Met leuke verhaallijnen en dito karakters. Vol twists en hilarische situaties, Annefleur beleeft het hoor. In het begin is het echt een typische Annefleur,een verwend nest, de persoonlijke ontwikkeling en groei die ze doormaakt, haar zelfinzicht en ontplooiing zijn erg mooi door het verhaal verweven. Rebelse naïeve Annefleur en dominante geldwolf Lars. Collega en beste vriendin Elske. Backpacker Niels en zijn opgewekte humeur en de avontuurlijke charmante Joris.
Vol avontuur en impulsieve acties, over vriendschap en eenzaamheid, jaloezie, verwarring en het maken van keuzes, stabiliteit of spanning? Dromen en wijze levenslessen; niet dromen maar doen, wacht niet tot later, later is nu. Waarderen wat je hebt want is dat gras nu echt zoveel groener bij de buren?


Met Een onverwachte bestemming heeft Sandra Kraak een kleurrijk en super geslaagd feelgood debuut neergezet. Dit verhaal heeft alles wat een feelgood behoeft, drama, romantiek, avontuur en veel humor. Vol twists en hilarische momenten weet ze je continu te prikkelen om snel verder te lezen. En een mooie ontwikkeling van typische Annefleur naar empathische vrouw. Ik kijk uit naar het volgende werk van Sandra Kraak.

'Een onverwachte bestemming, kleurrijk super geslaagd feelgood debuut. Vol drama, romantiek, avontuur en hilarische momenten. Wanneer speelt Annefleur de hoofdrol in haar eigen verhaal?'

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Boekverslaafde

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.