Sensationele duistere romantic suspense. Waardige eervolle spetterende afsluiter van het vijfde en laatste deel van de fantastische Kate & Sophie serie
In augustus 2023 debuteerde Chloë van Silfhout met het eerste deel van haar Kate & Sophie serie, De donkerste nacht. Het heeft lang geduurd voordat Chloë haar werk met de buitenwereld durfde te delen. Ik denk dat ze vooraf nooit had kunnen bedenken, hoe succesvol ze zou gaan worden en dat ze inmiddels haar eigen uitgeverij Oorts Publishing zou hebben. En ineens is het zover, en zijn we aangekomen bij het vijfde en laatste deel van deze fantastische serie. Vanaf deel 4 mag ik Chloë haar verhalen proeflezen, zo ook haar nieuwste Op het lijk geschreven, wat ik weer met heel veel plezier en ook vol weemoed heb gedaan. Speciaal voor de release organiseert Chloë een blogtour en vandaag mag ik de blogtour openen...
Op het lijk geschreven heeft ook weer de perfecte titel, hoe verzint ze ze toch telkens?
Het verhaal bestaat uit 39 hoofdstukken geschreven vanuit meerdere perspectieven, maar waarin de hoofdrol natuurlijk voor Kate en Sophie is. Het verhaal gaat van start met een moordlustige proloog vanuit een psychopathische persoonlijkheid, heerlijk beklemmend, onheilspellend en spannend zoals we van Chloë gewend zijn. Het psychologische kat en muis spel is begonnen. Wie is deze persoon? En wat is hij allemaal van plan? Ik kan niet anders dan heel snel verder lezen.
Chloë van Silfhout haar schrijfstijl is uniek. Zodra je een van haar verhalen leest zul je het met me eens zijn. De filmische manier waarop ze schrijft zorgt ervoor dat de verhalen zich op je netvlies projecteren waardoor je deelgenoot wordt van het verhaal en er helemaal in opgaat, waarbij ze ondertussen je hersenen laat kraken, van het meedenken. Met precisie weegt ze haar woorden en zinnen, die ze heerlijk gedetailleerd weet uit te werken, de balans tussen onheilspellend, lugubere rauw en moordlustig en tegelijkertijd juist sarcastisch en humoristisch en ontzettend veel empathie zorgt voor een verhaal met veel emotie zo boeiend en meeslepend geschreven dat stoppen eigen nooit een optie is.
'Cogito, ergo sum.'
In Op het lijk geschreven draait het natuurlijk weer om ons geliefde rechercheursduo afdeling moordzaken Kate Verbeek en Sophie van Wageningen en hun families en vrienden. Beide dames worden zowel op zakelijk gebied als in hun privé levens weer flink uitgedaagd en voor het blok gezet, waarbij de gemoederen soms of eigenlijk heel vaak hoog oplopen en ze voor een hoop raadsels komen te staan. Ben jij klaar voor het eindspel?
Kate is ondanks alles wat ze heeft meegemaakt, gelukkig getrouwd samen met haar man - en tevens rechercheur moordzaken - Dean de Jong. Samen met haar beste vriendin Sophie, vormt ze na alle jaren nog steeds een perfect op elkaar ingesteld team. Met waardevolle aanvulling van collega’s Luis Santos en Alex Scholten onder leiding van hun geliefde chef; Commissaris van Erkel. Terwijl ze de jacht op de criminaliteit openen, speelt er in hun dagelijkse leven ook van alles.
'Danny is zowel de basis als de lijm die ons bij elkaar houdt.'
Sophie is na haar infiltratietraject nooit meer zichzelf geworden, terwijl ze zo goed en zo kwaad als dat lukt, probeert om te gaan met de gevolgen van de donkerste nacht van haar leven - die diepe krassen op haar ziel hebben achtergelaten - probeert zij een zo goed mogelijke moeder te zijn voor haar dochter Esanne van wie zij zielsveel houdt, zij is haar enige tastbare herinnering aan een bizarre maar zo’n mooie tijd. Ze verruilde haar veilige haven voor een leven samen met Danny Verbeek, bij wie ze haar geluk hervond. Samen met zijn dochter Amy en haar dochter Esanne vormen ze een nieuw samengesteld gezin.
'De duivels waren onder ons, en ze waren altijd zoveel dichterbij dan je dacht.'
Hoeveel jaren er ook verstrijken, hoeveel levens er ook zullen veranderen, één ding veranderd nooit; criminelen zullen er altijd zijn en de criminaliteit en misdaad zal altijd bestreden moet blijven worden. Een nieuwe zaak dient zich aan; een vrouwelijk moordslachtoffer, een weerloze vrouw heeft geen schijn van kans. Maar daar blijft het niet bij Kate en Sophie krijgen de andere zaak; een verdacht overlijden in de Rivierenwijk. Met de zon stralend hoog in de lucht, lijkt het een mooie dag te worden, maar niet voor de jonge vrouw wiens ontzielde lichaam werd aangetroffen in het zwembad, de ochtend na een studentenfeest in de elitebuurt. Een uit de hand gelopen tuinfeest? De gouden jaren, vol seks, drank en drugs. Een fataal ongeval of is er meer aan de hand? Een moord in de villawijk? De verdachte kan werkelijk iedereen zijn, de beruchte feestjes van de familie Verschoten zijn populair en drukbezocht.
'Soms komt het kwaad niet van buitenaf, soms slaap je ermee onder één dak.'
De jonge heer des huizes, Roy Verschoten is totaal onverschillig en niet van plan om ook maar enigszins mee te werken, hij weet van niets en wast zijn handen in geveinsde onschuld. Zijn invloedrijke pappie - de gerenommeerde strafpleiter Reinhard Verschoten - houdt hem de hand boven het hoofd, waardoor hij zich onschendbaar waant. Kate en Sophie stuiten tegen een muur van onwil en worden aan alle kanten dwarsgezeten, wat hun geduld meermaals op de proef stelt. Hoe blijf je objectief wanneer tunnelvisie op de loer ligt? Er passeren diverse hypotheses. Wie was het slachtoffer en wie heeft haar brute dood op zijn of haar geweten?
'Ik bedoel, dat wat Danny niet doodmaakt, kan maar beter vast gaan rennen.'
Terwijl de dames hard werken met het oplossen van de tuinfeestmoord, gebeuren er eigenaardige dingen. Er worden lijken gevonden met naargeestige boodschappen op de lichamen. Dean en zijn zoveelste partner in crime, Finn Dekker - een overijverige wijsneus van het politiekorps een aantal dorpen verderop - krijgen de zaak toegewezen. Het spoor leidt ze richting schimmige duistere zaakjes en naar Danny, de fundering van de familie met een waslijst aan vijanden. Wat heeft hij op zijn kerfstok of is hij onschuldig en haalt zijn verleden het heden in? Hoe vecht je tegen een onzichtbare vijand die je telkens drie stappen voor is? Hoe redt hij zichzelf uit deze hachelijke situatie?
'Je kon besluiten rechts te willen gaan, soms werd je gewoon zonder pardon, genadeloos naar links gesmeten.'
Een compleet raadsel, waarbij ze volledig in het duister tasten, gedachten maken overuren, wat is de grote link tussen alle moorden? De onzekerheid vreet iedereen vanbinnen op. Het gevreesde moment dient zich aan, ondanks alles wat ze hadden afgesproken, komt het toch tussen hen in te staan en plaats het gebeuren een bom onder hun huwelijk. Het allesbepalende moment waarop verhoudingen op scherp komen te staan en families worden verscheurd. Aan wiens kant van de lijn sta je als de balans wordt opgemaakt? Hoe flinterdun is de lijn tussen goed en kwaad? Uit welke hoek komt het gevaar?
Lukt het ze om alle summiere puzzelstukjes in elkaar te plaatsen en het ultieme eindspel tot een goed einde te brengen? Of heeft de doordachte moordenaar nog een laatste troefkaart in handen?
'Het leven was als een ragfijne spinnenweb, alles stond met elkaar in verbinding, alles had invloed op elkaar.'
En dan ineens is het zover, het vijfde en laatste deel van deze fantastische serie. Hoe dan? Wat is dit snel gegaan. Voor augustus 2023 had niemand gehoord van deze geweldige auteur en ineens was ze daar en kon je niet meer om haar boeken heen. Het heeft lange tijd geduurd voordat Chloë van Silfhout haar werk met de wereld durfde te delen. Schrijven deed ze al heel erg lang, maar haar verhalen naar buiten brengen, dat was toch net even andere koek. Wat ben ik blij dat ze uiteindelijk de grote stap heeft genomen om dit toch te doen, want wat een getalenteerde schrijfster is Chloë zeg! Vijf delen uitbrengen - en dan ook nog van flink formaat - in nog geen twee jaar, doe haar dat maar eens na.
Nieuwsgierig als ik ben kon ik dan ook niet wachten om kennis met haar schrijfwerk te maken. Ik won haar winactie en maakte kennis met Kate & Sophie en sloot niet alleen haar boeken in mijn hart maar ook Chloë zelf, naast schrijven is ze ook nog eens een geweldig lieve vrouw. Vanaf deel 4 mag ik haar verhalen proeflezen, wat ik dan ook met heel veel plezier doe. In april was het weer zo ver, “Kat, ik denk dat het zover is, dat ik de eerste versie van mijn manuscript durf te laten lezen.” Nou meid, jij schrijft zo goed, volgens mij kan ik vanaf de allereerste letter met jou meenemen en dan is het nog steeds goed. Ik kon niet wachten om erin te beginnen en keek er ook al een jaar naar uit, maar toen het eenmaal zo ver was begon ik er toch enigszins met weemoed aan. Een boek voor het eerst lezen doe je maar één keer, daarna is er geen weg meer terug. Bij dit deel was dat gevoel extra sterk aanwezig, aangezien dit deel het laatste deel is van de Kate & Sophie serie. Na het spreekwoordelijk dichtslaan van de laatste bladzijde, kon ik me aansluiten bij Chloë - na het schrijven van de laatste letter van haar manuscript lonkte het welbekende zwarte gat en bleef ze met buikpijn en weemoed achter - dit was het dan, zoveel mooie spannende verhalen en avonturen, maar na vijf delen valt het doek voor deze geweldige serie en is de tijd aangebroken voor iets nieuws. En ook al baal ik intens, toch kijk ik ook uit naar waarmee Chloë ons hierna gaat verrassen, het kan niet anders dan fantastisch zijn. Ik kan in ieder geval met zekerheid zeggen dat de Kate & Sophie serie met recht een van mijn meest geliefde series ooit is.
Uit Chloë haar rijke fantasie ontspruiten zich de spannendste, duisterste en meest boeiende verhalen. Heeft haar man wel weet van wat er allemaal in haar brein omgaat ;-)
Vijf delen en ik ben nog altijd niet op de serie uitgekeken, want ze weet er telkens weer een enerverende rit met tal van heftige lugubere gebeurtenissen van te maken. Ook dit deel is weer geniaal. De verhaallijnen zijn zoals altijd weer formidabel uitgewerkt. De balans tussen duister, moordlustig, naargeestig en bloedstollende spanning en aan de andere kant tederheid, liefdevol en warmte is perfect afgewogen en opgemaakt. Terwijl ze ondertussen je hersenen laat kraken en je meeneemt in de zoektocht naar de daders. Je hebt als lezer echt geen enkel idee wie dit is en kunt er niet eens naar raden, want je weet het gewoon echt niet!
In Chloë’s verhalen is er altijd ruimte voor de persoonlijke levenssfeer van de personages, wat ook een belangrijke hoofdrol vervuld in de verhaallijnen. En ook in dit deel zijn ze weer fantastisch uitgewerkt. Eigenlijk is ze gewoon één geworden met Sophie en Kate, die stiekem gewoon een verlengstuk van zichzelf zijn geworden. Kate en Sophie, twee stoere, krachtige en levendige vrouwen, volledig op elkaar ingespeeld en gaan altijd voor elkaar door het vuur, waarbij de enige zwakke plek hun familie is. You gotta love them. De grillen van het onmenselijke leed, die hun baan met zich meebrengt. Kleine Esanne en de worsteling van Sophie hoe ze haar aandacht tussen het moederschap en de nieuwe zaak moet verdelen.
Maar ook de andere personages worden heel sterk neergezet. Lijkschouwer Anton van Dam, kan echt grappig uit de hoek komen. Knorrige grapjas chef, commissaris van Erkel. Finn Dekker, de nieuwe partner van Dean, eigenwijs en betweterig en ontzettend bijdehand, bloedirritant en tenenkrommend, hoe hij het bloed bij Dean onder zijn nagels vandaan weet te halen, geweldig bedacht. De opdringerige jonge podcastmaker en journalist, Luuk komt even de boel flink op stelten zetten. Lieve Enzo, de trotse Italiaan, die zich als een vader over Danny en Kate heeft ontfermd. Marc en stoere Leon, leuk dat zij ook onderdeel van het verhaal mochten zijn. De walging en woede jegens de hoofdverdachten, psychopaten, echt zo knap ingeleefd en weeggegeven. En dan tot slot lieve Kate en Dean en Sophie en Danny en de onderlinge verhoudingen. Bizar hoe het Chloë is gelukt om meer sympathie te kweken voor Danny en zijn duistere zaakjes en de worsteling die hij doormaakt. Hoe je langzaam maar zeker steeds iets meer irritaties begint te krijgen richting Dean, terwijl Danny eigenlijk de bad guy is en Dean slechts zijn werk doet, als moordzakenrechercheur in hart en nieren, maar wel erg nors en bot uit de hoek kan komen. Maar kom je aan Kate en Sophie dan wordt de lezer ook geïrriteerd ;-) Hoe ze met zijn allen met hun rug tegen de muur komen te staan, gebonden aan regels wanneer alles op losse schroeven komt te staan. Hoe voer je je werk nog naar behoren uit wanneer je familie onderdeel wordt van het geheel? Kun je dan alles nog wel ongekleurd bekijken? Of beïnvloed het je objectiviteit? Kijk je dan anders naar de zaak? Of houd je je aan de keiharde bewijzen? Als je verscheurd door de waarheid wordt? De onderlinge verhoudingen, de innerlijke strijd, de dillema’s, wanneer je lijnrecht tegenover je familie komt te staan? Overleeft je huwelijk deze klap dan wel? Wat is er belangrijker je werk of je familie? Voor wie kies je? Wie geloof je? Ben je onschuldig tot het tegendeel is bewezen?
Van Silfhout neemt ons in de finaleklapper mee terug naar oud en vertrouwd, naar de wortels van de serie, motorclub de Chosen Guardians en de diepe sporen van het verleden, waardoor we overspoeld worden door een golf aan herinneringen en melancholie. Vol commotie en spektakel wordt het een macaber schouwspel, waarin ze de beerput volledig opentrekt en het van kwaad naar erger gaat en ze alle onderlinge verhoudingen in disbalans brengt en op schep zet, en je van de ene in de andere verbazing valt, waardoor er een grote mindfuck ontstaat. Bloederige moordlustige taferelen van een gewetenloze moordenaar en zijn zieke wrede spel in de verdorven wereld. Vol zinderende spanning en lugubere gedetailleerde scenes die steeds verder wordt opgehoogd en richting de sensationele grand finale naar een hogere versnelling wordt getild. Waarbij de unheimische dreiging steeds voelbaar is. De koningin van de plotwendingen flikt het weer, met de krankzinnige wendingen en zoals altijd heeft ze nog een verrassing in petto en zit er toch nog een laatste adder onder het gras en zit het verhaal toch echt weer anders in elkaar dan vooraf gedacht. En krijgt ze het op het allerlaatste nippertje toch weer voor elkaar om een traan tevoorschijn te toveren. Zo mooi gedaan, het verhaal zit weer gelikt in elkaar. Spannend en luguber, maar ook zo warm en liefdevol, vol emoties en romances. Op het lijk geschreven is ook nog eens erg actueel, Chloë haakt in op sociale media en de kracht ervan in de hedendaagse samenleving, de toetsenbordridders, dit alles geeft een extra dimensie aan het verhaal, geweldig bedacht. Verder is er aandacht voor psychische problematiek en een onderwerp waar de laatste steeds meer aandacht voor is gekomen; femicide. Chloë geeft Kate & Sophie een waardig en spetterend einde van deze fantastische serie. Maar echt serieus, moet deze serie nou écht stoppen? Kan er niet gewoon nóg een deel komen? Zelf zet ze de deur naar een eventueel vervolg héél voorzichtig op een kier, waarbij we met weemoed achterblijven.
Laad je niet misleiden door het genre romantic suspense, want Chloë schrijft gewoon keiharde thrillers waarin ze niet schuwt voor geweld, duistere lugubere scenes, maar nooit zonder romantiek en liefde. En ook niet zonder maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen. Nou Netflix, Videoland, Prime waar blijven jullie? Deze serie verdiend een verfilming!
Een aanstormend talent kan ik haar na vijf boeken eigenlijk niet meer noemen, maar heb jij nu nog altijd niets van haar gelezen, dan zou ik daar heel snel verandering in brengen, want deze geweldige spannende serie wil je echt niet missen! Heel veel leesplezier en laat even weten wat je ervan vond?
Met Op het lijk geschreven heeft Chloë van Silfhout een sensationele duistere romantic suspense neergezet. Een waardige spetterende afsluiter van het vijfde en laatste deel de fantastische Kate & Sophie serie. De finaleklapper waarin ze ons mee terug neemt naar de wortels van de serie en zorgt voor een waar spektakel vol melancholie en een macaber schouwspel, waarbij de beerput open wordt getrokken en de onderlinge verhoudingen volledig in disbalans worden gebracht en je van de ene in de andere verbazing valt en alles ontpopt tot een grote mindfuck in de vernietigende kracht van de storm. Formidabele verhaallijnen vol zinderende spanning en de perfecte balans tussen duister, moordlustig en naargeestig en tederheid, liefdevol en warmte. Goed uitgewerkte krachtige, levendige personages. De koningin van de plotwendingen flikt het weer, vol unheimische dreiging en spanning die steeds verder opgevoerd worden richting de sensationele grand finale, maar niet zonder eerst nog een laatste adder onder het gras vandaan te toveren. Laat je niet misleiden door het genre want Chloë schrijft gewoon keiharde thrillers waarin ze niet schuwt voor geweld en moordlustige scenes, naar nooit zonder romantiek, liefde en maatschappelijke thema’s. Met weemoed is het einde van de serie nu dan toch echt in zicht gekomen. Een eervol slotstuk, waarbij Chloë van Silfhout de deur naar een mogelijk vervolg ooit, héél voorzichtig op een piepkleine kier open laat staan, zou het?
Op het lijk geschreven, sensationele duistere romantic suspense. Waardige eervolle spetterende afsluiter van het vijfde en laatste deel van de fantastische Kate & Sophie serie. Finale klapper waarin we terug gaan naar de wortels van de serie en de beerput open gaat en de onderlinge verhoudingen volledig in disbalans worden gebracht. Macaber schouwspel vol moordlustigheid en melancholie, ontpopt zich tot een grote mindfuck in de vernietigende kracht van de storm. Aan wiens kant van de lijn sta je als de balans wordt opgemaakt? Mustread!
#tuinfeestmoord
'Cogito, ergo sum.'