Wie graag verhalen leest die uit het leven zijn gegrepen en daar ook nog de timing van kerst bij wil, gaat dit boek zeker appreciëren.

Booksanddreamz 20 november 2023
Hannah is vastbesloten: deze kerst wordt de beste ooit. Sinds jaar en dag viert ze kerst met haar beste vriend Finn. Nadien voegden Priya, de huisgenoot van Hannah, en Theo, een vriend van Finn, zich toe aan het gezelschap van beste vrienden. Met zijn vieren amuseren ze zich kostelijk.
Finn staat echter op het punt te verhuizen naar Los Angeles en Hannah heeft schrik dat hun jarenlange traditie hierdoor een einde zal kennen. Ze houdt erg hard vast aan haar zelfgekozen familie, omdat ze sinds de dood van haar ouders, geen eigen familie meer heeft. Nochtans is ze welkom bij de familie van haar vriend David, waarmee ze al een tijdje samen is. Hij wil graag een stap verder zetten in hun relatie. Hannah lijkt bang te zijn om haar huidige leven te veranderen.
Maar wat als er al barsten zijn in haar zo zorgvuldig opgebouwde leven en wat als ook je beste vrienden evolueren in hun persoonlijke ontwikkeling. Hoe sterk is de band die tussen hen overblijft?

‘De kerstmis vriendenclub' is een roman die zich afspeelt over verschillende jaren heen. Er zijn regelmatig tijdssprongen tussen heden en verleden. Per hoofdstuk wordt aangeduid in welk jaar het zich afspeelt en de hoeveelste kerst Hannah en Finn al samen vieren. Ook binnen de hoofdstukken zijn er heel wat terugblikken naar het verleden. Het verhaal dwaalt hierdoor erg af en het is soms moeilijk om de focus te behouden.
Situaties worden steeds uitgebreid uitgewerkt, maar bieden niet altijd een meerwaarde aan het verhaal.
Er komen heel wat thema’s aan bod: innige vriendschappen, maar ook de onvermijdelijke barsten die dat soms met zich meebrengt, LGBTQ+, liefde, eenzaamheid, persoonlijke ontwikkeling en keuzes maken.
Dat maakt dat het verhaal toegankelijk is voor een breed publiek. Waar je echter met een titel als deze een totale kerstvibe verwacht, is de kerstperiode eerder het tijdsbestek waarin het verhaal zich afspeelt en miste ik soms de echte warme kerstsfeer.
Beschrijvende stukken wisselen goed af met dialogen en je leert de personages goed kennen, vooral deze van Hannah en Finn worden het meest uitgewerkt. Logisch ook, want de auteur vertelt het verhaal vanuit hun beide perspectieven.
Ze maken leuke, maar ook moeilijke momenten mee, waardoor het verhaal wel erg realistisch wordt gebracht.
Op basis van de titel en cover had ik eigenlijk een grappiger verhaal verwacht, maar wie graag verhalen leest die uit het leven zijn gegrepen en daar ook nog de timing van kerst bij wil, gaat dit boek zeker appreciëren.
Zelf ben ik niet helemaal omver geblazen van ‘De kerstmis vriendenclub'.
Bedankt uitgeverij Lannoo voor het recensie-exemplaar.

Meer recensies van Booksanddreamz

Het eerste deel in een nieuwe thrillerserie rond agent Lucy Halliday en haar speurhond Moss. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.