Voor de geschiedenisliefhebber

Booksandsparkles Booksandsparkles
19 mrt 2023

Vorige maand kreeg ik een prachtig pakket opgestuurd van Ambo Anthos met ontzettend gave goodies en dit prachtige boek. Echt, het boek ziet er zo mooi uit! Daardoor had ik ook hoge verwachtingen van dit boek. Ik had nog nooit eerder van Katy Hays gehoord en het is, qua beschrijving, niet meteen een boek was ik zo zou oppakken (voor de cover wel, omg), maar toch vond ik het heel interessant klinken!

Achterflap
Ann Stilwell heeft hoge verwachtingen voor de zomer: ze denkt een felbegeerde stageplek bij het Metropolitan Museum of Art in New York te hebben bemachtigd. Maar de werkelijkheid blijkt anders: de enige plek die beschikbaar is, is bij een dependance van het museum, ergens aan de noordkant van New York. Het gaat om The Cloisters, een museum vol middeleeuwse kunstwerken en met een indrukwekkende tuin. Ze gaat er aan de slag en wordt er langzaamaan opgenomen in de groep. Curator Patrick Roland, die geobsedeerd is door de geschiedenis van waarzeggerij, intrigeert haar mateloos en ze raakt in de ban van medestudent Rachel. Wanneer Ann een verborgen set tarotkaarten ontdekt, ontpopt Rachel zich echter als iemand die niets- en niemand ontziend haar ambities voor haar toekomst probeert waar te maken.

Het verhaal
Het boek begint met een kennismaking met Ann. We leren dat ze samen met haar moeder in een kleiner plaatsje woont en dat ze een aantal jaar terug haar vader heeft verloren. Haar moeder wil haar eigenlijk koste wat kost bij zich houden, bijna tot het claimerige aan toe, maar Ann besluit toch naar New York af te reizen om haar gave stage te beginnen. Hoewel de achterflap laat denken dat er een en al horror gaande is, dat haar droom in duigen valt, kreeg ik bij het lezen niet de indruk dat Ann compleet van slag was. Al na een paar regels werd ze 'ingepikt' door Patrick om bij The Cloisters haar stage te gaan lopen en lijkt Ann het allemaal wel prima te vinden.

Waar ik hoopte om mooie omschrijvingen van de omgeving en het klooster, Katy Hays stelt daarin niet teleur. Echter slaat ze misschien iets te ver door: ieder detail in het klooster wordt omschreven, ieder item, geschrift of wat er dan ook ligt. Daardoor merkte ik dat ik helaas regelmatig mijn aandacht verloor om me echt te focussen op wat er gebeurt in het verhaal. Nu is Katy Hays zelf enorm thuis in de kunst en geschiedenis. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan Williams College en Berkeley, heeft ook bij diverse kunstinstellingen gewerkt en is nu adjunct-hoogleraar kunstgeschiedenis. Dit was wel duidelijk te merken in haar boek. Ik had alleen een beetje het idee dat ik soms een geschiedenisboek aan het lezen was.

Het verhaal kwam traag op gang en daardoor duurde het best een tijdje tot ik écht in het verhaal zat. Ik heb even getwijfeld of ik het boek wilde doorlezen. Dit heb ik uiteindelijk toch gedaan en gelukkig maar, want halverwege werd het toch steeds spannender! Ann raakt steeds meer verwikkeld in heel andere praktijken dan ze dacht voor te komen, en hoewel ze er meermaals voor gewaarschuwd is, is het eigenlijk al te laat. Rachel wikkelt zich als een slang om Ann heen en laat haar niet meer los tot het eind...

De personages
We lezen het verhaal van Ann en maken daarnaast kennis met onder anderen Rachel, Patrick en Leo. Ik heb bij allen, maar vooral de laatste drie, niet het gevoel dat we ze écht goed hebben leren kennen. Ann blijft ontzettend opkijken naar Rachel en Patrick, terwijl ik vanaf het eerste moment echt een raar onderbuikgevoel had bij Rachel. Je weet dat er van alles niet klopt aan haar en hoe ze doet, hoe Ann dit niet inziet weet ik niet goed. Wellicht wil ze te graag dat haar stage een succes wordt en dat ze eindelijk haar eigen keuzes mag maken in plaats van dat haar moeder dit voor haar doet.

Leo is een leuk bijpersonage en brengt dat betreft wel enige romance in het verhaal. Toch had ik ook graag meer over hem te weten te komen. Hij blijft een beetje de mysterieuze tuinman, maar aan de andere kant past dit ook wel weer goed bij zijn rol in dit verhaal.

Conclusie
Ik wilde dit boek echt heel graag geweldig vinden. Het ziet er zó mooi uit en het verhaal klonk ook echt interessant. Ik ben zelf gek op musea en ik kreeg even ook echt het gevoel dat ik The Cloisters graag zelf zou willen bezoeken. Maar voor mij is dit boek nèt niet uit de verf gekomen zoals ik had gehoopt. Het voelt alsof Katy Hays het beter bij het onderzoekswerk kan houden, niet lullig bedoelt. Ik heb het gevoel dat ze daar gewoon goed in is en graag wilde zien of ze ook een goed verhaal kan schrijven. Ze heeft het geprobeerd, maar naar mijn mening té veel van haar eigen kennis en interesse willen overbrengen. Ik had gehoopt om meer 'magie', meer mysteries. Uiteindelijk heeft de tweede helft het nog wel spannender gemaakt en dat heeft er ook voor gezorgd dat ik het boek toch 3 sterren geef. Ben jij een echte geschiedenis-liefhebber en lees je hier het liefst lekker veel over? Dan kan dit zomaar eens het perfecte boek voor jou zijn!

Meer recensies van Booksandsparkles