Niets is wat het lijkt in de perfecte dochter

Caroleest 09 augustus 2025
De perfecte dochter is het paperback-debuut van Hanneke Meier. Haar eerdere boeken zijn via De Verhalenfabriek als ebook te lezen. Sinds de trilogie Lucy ben ik fan.

Het verhaal:
Noa groeit samen met haar oudere zus Diede op in een ogenschijnlijk gelukkig gezin. Maar haar moeders obsessie voor perfectie drukt een stempel op haar jeugd.
Jaren later runt Noa samen met haar moeder een exclusieve tweedehandswinkel. Wanneer haar moeder moet revalideren na een ongeluk, moet Noa het bedrijf draaiende houden. Haar wereld staat op zijn kop wanneer ze een mysterieus briefje vindt. Al snel ontdekt ze dat niets in haar leven is wat het lijkt. Wat gebeurt er als de façade van perfectie begint af te brokkelen?

De proloog schets je een perfecte woonwijk met op Kastelenlaan 28 het perfecte gezin, althans van de buitenkant. Hierdoor was mijn nieuwsgierigheid gewekt, want wat heeft zich daar afgespeeld?

We volgen het verhaal van Noa. Wanneer haar moeder een auto ongeluk krijgt veranderd de indeling van het gezin. Noa krijgt hierdoor veel extra verantwoordelijkheid op haar bord en heeft het daar moeilijk mee. Hierdoor zoekt ze hulp om haar verleden te kunnen verwerken en rust te krijgen in haar hoofd. Door de sessies die Noa heeft met haar hypnotherapeut maken we steeds een trip naar het verleden en komen we steeds meer te weten over haar jeugd.

Noa runt nu ook de kringloopwinkel van haar moeder alleen en heeft daar veel nieuwe ideeën over. Wanneer vaste klant Cas weer vaker in de winkel langskomt, wordt het wel heel gezellig zo saampjes. Zou hij haar ook leuk vinden, of lijkt het maar zo?

Hanneke heeft een bijzondere schrijfstijl, heel gedetailleerd en het plot zit goed in elkaar. De personages zijn voldoende uitgewerkt en als lezer word je meerdere malen op het verkeerde been gezet. Door alle gebeurtenissen is niets wat het lijkt. Tijdens het lezen ging ik twijfelen aan iedereen, maar ik had pas op het laatste moment door hoe het echt in elkaar zat en die uitkomst zag ik niet aankomen. Het is geen ik zat op het puntje van mijn stoel spanning, maar de spanning sluimerde door het hele verhaal heen.

De perfecte dochter is een originele thriller met veel wendingen en een verrassend einde. Kortom een boek die het lezen meer dan waard is.

Bedankt De Crime Company voor het recensie exemplaar en mijn plekje in de blogtour.

Meer recensies van Caroleest