Tegenvaller

25 april 2017
Met veel plezier begon ik aan deze historische roman van Francis Spufford. Het verhaal speelde zich af in New York in de achttiende eeuw en de quotes op het omslag voorspelden veel goeds: 'De beste 18e eeuwse roman sinds de 18e eeuw' bron: BBC radio. 'Ingenieus en prachtig onderhoudend', bron: Guardian.
De hoofdpersoon, Mr. Smith, arriveert in New York met een Brits waardepapier van 1,000 pond op zak. Contant geld is schaars in die tijd en het kost hem moeite het bedrag te wisselen. De wisselaar is nieuwsgierig naar waar het bedrag vandaan komt en wat Mr. Smith ermee van plan is. Mr. Smith houdt de lippen stijf op elkaar over zijn plannen.
In de dagen die volgen wandelt Mr. Smith urenlang door New York, in die tijd een stad met 7.000 inwoners, huizen gebouwd in Amsterdamse en Londense stijl. Een groot deel van zijn contante geld wordt op straat gestolen, hij gaat dineren bij Mr. Smith, maakt kennis met zijn dochters en wil nog altijd niet vertellen wat hij van plan is in New York te gaan doen.
Alle mooie quotes ten spijt, ben ik op bladzijde 83 afgehaakt in dit boek. Er was nog steeds weinig spannends gebeurd, Spufford beschreef de stad op zo'n complexe manier dat ik me werkelijk niet kon inleven en eigenlijk interesseerde me het al helemaal niet meer wat Mr. Smith verder nog in New York ging doen.
Het belangrijkste dat ik meeneem van dit boek is dat ik me weer eens heb laten verleiden door een prachtig omslag en lovende quotes, maar dat die soms nauwelijks overeenkomen met de inhoud van een boek.