Pakkend verhaal met een toegankelijke schrijfstijl

Cheeell 12 januari 2026
In het debuut Confrontaties, geschreven door Simone Atangana Bekono, volgen we het verhaal van Salomé. Op haar 16de komt ze in jeugddetentie terecht nadat ze twee schoolgenoten heeft mishandeld. We volgen haar gedurende haar detentie en in de periode erna.

Racisme speelt de hoofdrol in dit boek. Daarnaast gaat het over thema’s als emoties, veilige (behandel)relaties, identiteit, familie en natuurlijk: confrontaties.

Dit boek was in 2021 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, en dat is goed te begrijpen. De schrijfstijl is interessant. Het is toegankelijk, mooi en vlot, maar ook poëtisch, grof en beklemmend. Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken en is in de ik-vorm geschreven, alsof je in het hoofd van de hoofdpersoon Salomé zit. Je krijgt gedachten, gevoelens, herinneringen en nachtmerries mee. Dat maakt het een zeer sterk boek, maar soms ook wat verwarrend.

Zoek je een literair verhaal met een toegankelijke schrijfstijl waar maatschappelijke thema’s sterk in verwerkt zijn, maar je wel je aandacht bij moet houden? Dan is dit je boek!

Meer recensies van Cheeell