Stille tragiek
⭐⭐⭐⭐,5
Als we over de tweede wereldoorlog praten of lezen gaat onze gedachten doorgaans naar de slachtoffers van de Holocaust en de geallieerden die ons gered hebben of voor onze vrijheid gestorven zijn.
Dit boek gaat over Duitse (Joodse) burgers die te maken krijgen met de verschrikkelijke gevolgen van het beleid van hun eigen regering en hoe ze ermee om gaan. Dat ook zij in meer en mindere mate hebben geleden, niet in het minst vanwege deportaties of vernietiging door bommen van geallieerden.
Het tweede deel van het boek kon mij meer bekoren dan het eerste deel, er kwam wat meer vaart in het boek.
Ik geef het geen vijf sterren omdat ik vond dat het staartje van het verhaal juist teveel vaart had.
Al met al de moeite waard om ook de andere kant van de medaille te lezen: er waren Duitsers die het verschrikkelijk vonden wat er uit naam van Hitler gebeurde, die tegengas boden waar mogelijk of die in bepaalde posities gedwongen werden en daarvan walgden.