Borderline
Zoveel goede geluiden over gehoord. Nu eindelijk opgepakt om te lezen. Ben benieuwd. En wat een deceptie.
Opzet is aardig. Aan de hand van de DSM criteria voor Borderline de samenleving duiden. De uitwerking zeer matig. Het geheel bestaat voornamelijk uit citaten van schrijvers of uit kranten/weekbladen. Deze citaten lijken lukraal gekozen. En worden ook nog, zo lijkt het, willekeurig geciteerd. Zo ben je over de ene schrijver/denker aan het lezen en wordt een totaal ander geciteerd met een onderwerp dat in het voorgaande niet voorkomt.
Ik mis vooral onderbouwing. Een rode draad. Het samenvlechten van de inzichten tot één geheel. En eerlijk gezegd mis ik ook een wetenschappelijke onderbouwing. Dit is wel het minimale wat ik van een hoogleraar verwacht. Voor mij is het nog steeds niet duidelijk waarom de samenlevig borderline is. Behalve dan dat we op een grensgebied leven van verscheidene manieren van samenleven. Wat hier dan precies borderline aan is, blijft mij onduidelijk.
Uiteindelijk heb ik mijzelf gedwongen het boek uit te lezen. Voornamelijk door alle citaten over te slaan. Wat dan overblijft is een mager samenraapsel van woorden die niet tot een eindconclusie leiden. Ik heb echt betere boeken gelezen die onze samenleving proberen te duiden.