De Herreys, taprika's en feesten zonder sokken
Voor Zweden had ik altijd al een zwak. Het begon met een taalcursus en in 2012 een eerste vakantie. Helaas bleef het voor mij een vakantiebestemming. Ik was dan ook enorm nieuwsgierig om het verhaal van Jasper van Kuijk te lezen die het met zijn gezin aandurfde om van een vakantiebestemming een tijdelijke woonbestemming te maken. Wat was dat een fijn boek om te lezen!
Bonusland is erg vlot geschreven en chronologisch opgevat. Vanaf de voorbereidingen van de verhuis tot de terugkeer volgen we het leven van de familie van Kuijk. Uiteraard in beknopte versie, maar nét genoeg om je als lezer een goed beeld te kunnen vormen van de ervaring. De schrijver schept geen eenzijdig positief beeld van de verhuizing en beschrijft even goed de minder leuke kanten van een emigratie. Hij heeft oog voor verschillende aspecten binnen de samenleving die noodzakelijkerwijs gepaard gaan met een verhuis, zowel de praktische, bureaucratische rompslomp als de culturele verschillen en de impact op het sociale leven. Ook wat je van een stand up comedian mag verwachten, een grapje hier en daar, wordt waargemaakt in het boek. Deze subtiele humor geeft het boek een extra ster. Vaak moest ik meer dan glimlachen met de plastische beschrijvingen en taalgrapjes, gaande van taprika’s, de Herreys (nostalgie!) tot feesten op sokken.
Jammer genoeg viel het jaar in Zweden van de familie Kuijk deels samen met de coronacrisis. Dit maakt het boek extra interessant om net nu te lezen. De auteur nuanceert namelijk de Nederlandse verslaggeving over de Zweedse corona-aanpak, een verslaggeving die vergelijkbaar is met de Vlaamse. Waar de media Zweden een laissez-passer houding verwijten, blijkt dit heel anders ervaren te worden door de mensen die er effectief wonen. Hoewel de Zweedse maatregelen minder streng waren, was het ook niet zo dat er helemaal niets gebeurde. De Zweedse aanpak baseert zich op het verantwoordelijkheidsgevoel van haar burgers, wat meestal ook werkt. De lange termijnvisie waarbij men enerzijds tracht de besmettingen in te perken, maar anderzijds het sociaal-maatschappelijk leven niet volledig lam wil leggen, wijkt uiteraard erg af van de aanpak in België. Een boek waarin de verslaggeving van de hedendaagse media kritisch bekeken wordt, ik vond het een verademing!
Bonusland is een interessant boek, of je nu een Zweden-fan bent of niet, of je nu wil emigreren of niet. Het boek laat ons kennismaken met een andere cultuur, een andere levensopvatting, een ander beleid en zet je op deze manier aan het denken over je eigen levenswijze. En de échte Zweden-fans… die sluiten dit boek af met een vleugje jaloezie.