Spannend en leerrijk tegelijk

Cindy V 02 juni 2025
Oorlogsgeheimen is een boek over een thema waarover we moeten blijven lezen: de Tweede Wereldoorlog. Schrijver Jacques Vriens brengt dit grote onderwerp dichtbij via Tuur, een jongen die opgroeit in een bezet Nederlands dorp. Door zijn ogen beleef je vanop de eerste rij hoe het was om te leven in oorlogstijd.
Tuur weet niet alles, maar zijn broer Leon wel. Via hem krijgt Tuur, en dus ook de lezer, duiding bij de oorlog. Een soort geschiedenisles, maar dan op een spannende en soms zelfs aangrijpende manier.
Het boek leest vlot: korte hoofdstukken, duidelijke taal en veel vaart. Je leeft mee met Tuur, zijn familie en zijn mysterieuze vriendin Maartje. Wie graag verhalen leest die echt gebeurd zouden kunnen zijn, zit hier helemaal goed.
Oorlogsgeheimen is ideaal om in de klas te gebruiken en dieper in te gaan op de historische achtergrond. Ook wie het thuis leest, zal het boek moeilijk kunnen wegleggen. Voor wie houdt van een sterk verhaal dat je tegelijk iets leert, is dit een absolute aanrader.

Meer recensies van Cindy V