Morgenland

8 mrt 2016

Jeruzalem Israel
'Nu was het 1946 en een wereld was ten onder gegaan'

‘Morgenland’ Stephan Abarbanell
Het verhaal van Lilya Tova Wasserfall.

Het boek over de zoektocht van Lilya naar de wetenschapper Raphael Lind in het naoorlogse Duitsland is eerder een avontuurlijk dan indrukwekkend reis.

Er zijn achtervolgingen, spionageachtige activiteiten, een 'boek der boeken', er zijn verdwenen goederen, er is de strijd in haar vaderland Israel, er is wantrouwen naar de Engelsen, hulptroepen uit Amerika, de ontheemden in de kampen, een aantal teksten met opmerkingen uit het verleden en beschermende onzichtbare handen.

Het verhaal begint in Jeruzalem en krijgt vervolg in Londen, in Duitsland; kamp Fohrenwald, depot Offenbach en Berlijn, het is daar waar de geschiedenis mij meer aanspreekt, het is daar waar ik verder reis met Lilya. Het verhaal moet dan nog een geheel gaan vormen.

Gedurende haar onderzoek ontdekt Liliy dat er meerdere mensen geïnteresseerd zijn in het lot van Raphael Lind, wie was deze man werkelijk, wat had hij betekend in de oorlogsjaren, wat was er met hem gebeurd, maar bovenal zou hij nog kunnen leven?

Morgenland is gebaseerd op historische feiten en bestaande locaties.

Een roman die het leven tekent direct na de tweede wereldoorlog met rijke, kundige en goed gedocumenteerde beschrijvingen van het landschap, bevolking, de verwoestingen en het lot van zoveel mensen die een weg zoeken naar een nieuwe toekomst.

Meer recensies van Claar van Lieshout